Nyheter

Største støvsuger på batteri – Metabo ASR 36-18

Ny batteridrevet støvsuger fra Metabo. Med 25 liters beholder og 4 000 liter/min sugekapasitet presterer den like godt som en nettdrevet. Trådløst og automatisk start og stopp sammen med alle slags verktøy, uansett merke.

Hva er det: Metabo støvsuger på batteri. ASR 36-18 BL 25 M SC.
Hva koster det: Veil. kr 8990 eks mva, uten batteri og lader.
Hvor kjøpes det: Hos Metabo forhandlere

English summary: New M-class cordless vacuum cleaner from Metabo. ASR 36-18 BL 25 M SC runs on 1x36V or 2x18V battery. With 25 litres dust container and a suction power of 4 000 l/min, it provides the same power as a corded standard construction grade M-class vacuum cleaner. Built in Cordless Control remote, making it possible to run automatically with any brand of power tools.

Et rent arbeidsmiljø er helt nødvendig i HMS. En god støvsuger er derfor et essensielt redskap i byggebransjen. Den formidable utviklingen mot batteridrift fortsetter, med stadig nytt verktøy og utstyr der nettdrift og el-kabel erstattes med batteridrift. Det er en stund siden den første støvsugeren kom på batteri. Først var det enkle, bærbare “ryddestøvsugere” som kom med batteridrift. I støvklasse L, som tar unna det groveste støvet og rusket.

Støvklasse L og M

Etterhvert har de også kommet i støvklasse M, som tar unna det meste av det fine støvet som er så skadelig om det havner i lungene.

Nå har Metabo kommet ut med den nye Sjefen i klassen for batteridrevne støvsugere. Den har fått det ærefulle navnet ASR 36-18 BL 25 M SC, som oversettes til følgende:

  • 25 liter støvbeholder
  • Valgfri drift på 1 x 36 V eller 2 x 18V.
  • Støvklasse M.
  • Kapasitet 4 000 l/min.
Metabo støvsuger og dykksag
Nye Metabo ASR 36-18 BL 25 M SC sies å være verdens sterkeste støvsuger på batteri.

Dette er i følge Metabo selv verdens sterkeste støvsuger på batteri. Det er en risikabel påstand, men med 25 liter og 4 000 liter pr minutt sugekapasitet er det en støvsuger som varter opp med de samme prestasjonene som en god, proff byggestøvsuger på nettstrøm.

Støvsugeren har 36V børsteløs motor og har batteriport for både 36V og 2x18V. Der kan dermed sluttbrukeren velge selv hvilken batteritype hen vil bruke. Metabo tilbyr både 1x36V og 2x18V batteridrevet utstyr. I Norden satses det på 2x18V, og det blir i liten grad tatt inn 1x36V. 36V batteripakker er dyre og lite fleksible, mens 18V batteripakker er universalbatterier som kan brukes på “alt”.

Metabo ASR støvsuger på batteri

– En støvsuger som gjør det mulig å jobbe uavhengig av strømkabel, men likevel uten kompromiss på sugekraft. Takket være den kraftige børsteløse motoren vil du ikke merke noen forskjell på denne og en standard nettdrevet støvsuger, sier produktsjef Sebastian Koch i en pressemelding fra Metabo.

Støvklasse M og den store sugekapasiteten gjør at Metabos nyeste støvsuger tar vare på 99,9 prosent av støvet fra bygget. Inkludert det fine og skadelige fineste støvet fra treverk og det enda mer skadelige kvartsstøvet fra stein og betong.

Den nye 25-liters batteristøvsugeren fra Metabo har tre driftsnivåer, for å tilpasse kraften og batteriforbruket til oppgaven.

– For eksempel ved bruk av plansliper, som ikke genererer så mye støv. Da kan kraften reduseres og forlenge brukstiden, sier Koch.

Støvsugeren er utstyrt med det samme halvautomatiske systemet for filterrens som på Metabos nettdrevne støvsugere. Systemet gjør en automatisk rens ved pauser og naturlige avbrudd i arbeidet, og kan i tillegg kjøres manuelt med en bryter.

Trådløs fjernstyring for alle maskiner

En batteridrevet støvsuger er naturlig nok tilpasset bruk med batteridrevet verktøy. Også denne. Nye Metabo ASR 36-18 BL 25 M SC er utstyrt med en innebygget mottaker for Metabos egen Cordless Control, en RF-basert fjernstyring for verktøy uansett merke.

Fjernstyring med Metabo Cordless Control
Fjernstyring med Metabo Cordless Control.

Verktøyet (sag, fres, slipemaskin e.l.) må ha en påmontert liten sender. Den oppdager vibrasjoner når maskinen startes, og sender automatis et startsignal til støvsugeren. Motsatt når sagen eller fresen stoppes: Når vibrasjonene opphører sendes et signal til støvsugerne om å stoppe.

Denne senderen kan monteres på selve maskinen, eller på tuten av støvsugerslangen. Senderen har også en knapp for manuell fjernstyrt start og stopp av støvsugeren.

Den eksterne sendere er merke-uavhengig, og gjør at Metabos batteri-støvsuger kan benyttes sammen med maskiner uansett merke. Metabo fremholder selv at støvsugeren er et godt supplement til 160 ulike maskiner fra 17 ulike produsenter innen CAS-samarbeidet (der flere merker bruker Metabo batterier). Men den er altså så universal at den funker på alle merker.

– Når brukeren starter verktøyet vil støvsugeren starte automatisk. Det gjør at brukeren er godt beskyttet mot støv, sier Sebastian Koch i Metabo.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)