Praktisk

Fuktmåler og fuktsøker er to forskjellige ting – slik brukes de riktig

Fuktsøkeren måler om det er vann inni materialer eller konstruksjon. Fuktmåleren måler hvor mye det er. Begge kan skremme vannet av folk, helt uten grunn.

Alle verktøy kan brukes feil. Men noen kan brukes mer feil enn andre. (Fritt etter George Orwell). Noen feil resulterer i at verktøyet forsyner seg av kroppsdeler. Det er enkelt å oppdage, og forhåpentlig mulig å reparere.

Men feil som resulterer i måleresultat helt på vidda, folk som blir livredd og kostnader som begynner å løpe helt uten grunn, det er verre å både oppdage og reparere.

Fuktsøker “slår ut for fukt i baderommet”

Fuktmåleren er et sånt verktøy. Eller fuktsøkeren. Det er to forskjellige ting. Mer om det lenger ned.

Et eksempel først: En takstmann går gjennom et hus som skal selges. Han har med seg en fuktsøker inn på badet, setter den mot flisene på veggen eller gulvet og sier at “den slår ut for fukt i baderommet”.

Hvem tror du blir mest redd for de ordene? En kjøper, som tar beina på nakken og løper så fort han kan til et annet hus så snart har blir klar over det? Eller selgeren, som plutselig tror han må ut med flere hundre tusen i rehabilitering av baderommet?

Den som burde blir redd er takstmannen. Redd for sin egen mangel på kompetanse og kommunikasjonsevne. Som proff bør takstmannen vite bedre enn å skremme vannet (!) av folk uten grunn.

Kan ikke måle fukt på fliser

Å bruke en fuktsøker på den måten er helt på vidda. Det går ikke an å måle om det er konstruksjonsmessige fuktproblemer i et flislagt baderom bare ved å bruke et apparat på overflaten. Å søke på underlag av fliser er bare tull.

Alt man finner ut på den måten er at det er fukt til stede. Det er helt normalt på et baderom. Det er derfor man har en membran bak flisene. Fuktsøkeren sier ikke om fukten ligger oppå eller under membransjiktet. Og da er man like langt.

Dette er ikke noe jeg finner på selv. Det er beskrevet av bladet Byggmesteren, i denne artikkelen.

Fuktsøker og fuktmåler er forskjellige ting

Fire forskjellige fuktmålere og fuktsøkere til forskjellig bruk: (f.v.) Protimeter MMS som kan måle fukt i alle materialer, Protimeter Timbermaster som måler i flere tresorter, Protimeter Surveymaster som pigger og søker fukt, og fuktsøkeren Tramex.
Fire forskjellige fuktmålere og fuktsøkere til forskjellig bruk: (f.v.) Protimeter MMS som kan måle fukt i alle materialer, Protimeter Timbermaster som måler i flere tresorter, Protimeter Surveymaster som pigger og søker fukt, og fuktsøkeren Tramex. (Foto: Byggmesteren)

– Det er forskjell på apparater som kan søke etter fukt og apparater som måler fukt. Mange takstmenn bruker fuktsøkere som om de var målere, sier Tom Robert Sletta i Finisterra AS til Byggmesteren.

  • Fuktsøkeren måler på overflaten, oppdager om det er fukt under overflaten. Måler kun om det er fukt der eller ikke.
  • Fuktmåleren måler inne i materialet med to elektroder. Måler egentlig motstand (Ohm). Mer vann i treverk leder mer strøm og gir dermed lavere motstand. Måler hvor mye fukt det er.

Finisterra (etablert som Fly- & Industriinstrumenter AS i 1946) leverer et bredt spekter måleinstrumenter og pumper. Deriblant høykvalitets fuktsøkere og -målere.

Identifiserer lekkasje med fuktsøker

I videoen under demonstreres det hvordan en fuktsøker kan identifisere hvor en dusj lekker. Men det er noe annet: Her må man finne vann som sniker seg mellom fliser og membran, ikke vann inne i konstruksjonen bak membranen. (Fortsetter under videoen)

På flislagte flater er det to måter å finne ut på om det er fukt i konstruksjonen:
1. Bore hull i fliser og membran, måle på innsiden. Pga hullet må veggen/gulvet uansett rives opp og bygges på nytt.
2. Gå gjennom en luke eller inn fra et annet rom, måle relativ luftfuktighet i konstruksjonen eller måle fuktinnhold i bånnsvilla.

Slik søker man under belegg og våtromsplater

På tette baderomsbelegg er det lettere. Fuktsøkeren legges her rett på membransjiktet. Nøkkelen er å sjekke flere steder.

Først på et sted du vet er tørt. Deretter på stedene du lurer på om det kan være fukt. Variasjoner i målinger rundt på gulvet verdier forteller at det er noe feil.

Det forteller ikke hvor mye vann det er, men at det er mere enn refaranseverdien en startet med. Og på et tett baderomsbelegg skal du ha tilsvarende samme verdier i hele gulvet. Varierende utslag indikerer at det er fukt i konstruksjonen i gulvet, eventuelt veggen hvis det den er kledt med baderomsplater.

Billig fuktmåler på Biltema

Takstmenn flest – og andre fagfolk – vet hva de holder på med, og vet hvordan verktøyene brukes. De vet at hvordan man undersøker om det fukt i konstruksjonen bak flisene på badet.

Men når Huseier Hansen kan kjøpe seg en fuktmåler for småpenger (feks på Bauhaus, Megaflis eller Biltema), så er det grunn til å være oppmerksom.

  • Hvis den skal sjekke fuktinnhold i fyringsved og byggematerialer, eller om kledningen på veggen er tørr nok til å beise: Kjør på.
  • Hvis den skal sjekke om baderommet er trygt: Hold an. Her må det gjøres riktig.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)