PraktiskTeknisk

Dette er ferskvare – sjekk datostemplingen

Du har vel kontroll på datostemplingen til vinkelsliperskivene du bruker? De er ferskvare. Akkurat som melk og egg er de ikke særlig gode hvis du bruker dem lenge etter utløpsdatoen.

Tekst: Jørn Søderholm

Vinkelsliperen er for noen et av de viktigste og mest brukte verktøyene man har. Hos andre ligger den mest ubrukt, og tas fram for litt sliping eller kapping en sjelden gang. De finnes i et utall varianter og modeller som drives på luft, nettstrøm eller batteri.

Vinkelslipere i to størrelser

Grovt deles de inn etter størrelsen på skiva. De vanligste er 125 mm og 230 mm. I tillegg finnes også noen maskiner for 150 og 180 mm, og noen få med mindre 100 og 115 mm skive.

Er det noen jeg glemmer her? Si i fra, da.

Arbortech Turboplane
Turboplane høvelskive til vinkelsliper. Laget av Arbortech, selges bl.a. av Gustavsen AS.

Om vinkelsliper-maskinen finnes i et utall varianter, så er det bare forbokstaven når det gjelder redskapen som monteres på vinkelsliperen for å gjøre jobben. Her er det virkelig mye å velge i.

  • Kappeskive
  • Slipekive
  • Stålbørste
  • Diamantskive
  • Diamantkopp
  • Pusseskive / flapdisk
  • Gummitallerken til sliperondeller
  • Høvel for treverk
  • “Tretygger” for treverk
  • Poleringsputer og -hetter (NB: Vinkelsliperen er ikke spesielt godt egnet til polering pga høy hastighet)

Kvalitet og pris henger ofte sammen

Innenfor hver av disse er det igjen nyanser og varianter av kvalitet og pris. Det gamle jungelordet “cheap things are cheap for a reason” kan ofte være en god pekepinn, men det finnes også bra redskaper til rimelige priser.

Les også: Monterte sagblad på vinkelsliperen for å kappe parkett. Traff lysken i stedet.

Når det gjelder de tradisjonelle kappe- og slipeskivene, så er det enkelte ting ved dem det er viktig å være oppmerksom på.

Her er tre ting det er viktig å vite for de som bruker vinkelsliper til kapp og slip. Og en ekstra bonus til slutt for de som er borti både svartstål og rustfritt.

1. Datomerking – maks tre år etter produksjonsdato

Kappe- og slipeskiver er ferskvare med en “må brukes innen”-dato. Å bruke en skive lenge etter utløpsdatoen er risikabelt. Alle kappe- og slipeskiver har en utløpsdato angitt med måned/år, eller kun et årstall. Utløpsdatoen kan være printet eller preget i senterringen, eller printet på en etikett eller på selve skiva. Vanligvis vil utløpsdatoen være tre år etter produksjon.

Kappe- og slipeskiver er laget av et slipemiddel pakket rundt en armering og holdt sammen av et bindemiddel. Årsaken til utløpsdatoen ligger i dette bindemiddelet.

Over tid vil dette absorbere fuktighet og/eller brytes ned av UV-stråler, avhengig av oppbevaring. Begge deler gjør at bindemiddelet mister sin funksjon. I verste fall skjer dette under bruk, ved at skiva går i oppløsning mens vinkelsliperen går på fullt turtall.

Det siste du ønsker er at du selv, en kollega, et familiemedlem eller en uvitende forbipasserende plutselig befinner seg i veien for for en kappe- eller slipeskive som “eksploderer”.

Forhandlere har ansvar for å ikke selge gamle skiver. Som operatør har du ansvar for utstyret du bruker. Se etter utløpsdato på skivene. Er den passert forlengst? Kast skiva og skaff en ny.

NB: Det finnes ingen automatisk og garantert sammenheng mellom datostempling og fare for å gå i oppløsning. Kommentarer etter deling av denne artikkelen på Verktøygruppa på Facebook melder både om skiver som fortsatt er i bruk 10-15 år etter datostempling. Andre melder om selv nye skiver som har eksplodert i bruk – og en brutal påminnelse om hvordan det kan gå. Hold folk unna, og bruk verneutstyr!

2. Trygg oppbevaring

Vinkelsliper skiver oppbevaring
Skiver har det bedre i en skuff enn på en knagg. Flere av disse skulle heller vært i søpla. (Foto: Jørn Søderholm)

Skiver bør ligge et flatt og noenlunde skjermet sted når de ikke er i bruk. Beskyttet mot fukt, sterk varme og UV får skivene forhåpentlig leve lenge og bevarer sine kvaliteter helt opp mot utløpsdato.

På grunn av bindemiddelet nevnt over bør skivene ikke henge på knagg e.l over lengre tid. Da risikerer du en dråpeformet deformering. Selv små deformeringer kan gi vibrasjoner og kast som gjør skiva farlig i bruk.

3. Riktig bruk

Her er det mange hensyn å ta – og mange pekefingre å løfte. Vinkelsliperen er en sterk maskin som opererer sitt redskap på høyt turtall. Da vil vi helst at skiva holder seg på rett plass og i rett form.

Makita DGA900 vinkelsliper
Makita DGA900 vinkelsliper med 230 mm skive. To 18V batterier gir 36V.

Kappe og slipe: Skiver til kapp og sliping er to forskjellige ting. IKKE bruk kappeskiva til sliping! Slipeskiva har en innebygget forsterkning som gjør at den skal tåle sideveis krefter under sliping. Det har ikke rene kappeskiver. Litt mer her (på engelsk).

Du risikerer å knekke skiva om sliper med kappeskiva og presser for hardt. Det er ikke bra, for å si det pent.

La maskinen gjøre jobben. IKKE press. Du skal bare holde i maskinen, lede den så rett som mulig og la skiven tygge seg gjennom på egen hånd. Trykker du for hardt eller «henger» på maskinen rekker ikke skiven å jobbe i riktig takt, og den slites ned mye raskere. Tools skriver litt om det her.

Press for hardt, så sitter du igjen med vrak til slutt. Akkurat som med barneoppdragelse og hundetrening.

Hardhet: Bruk skiver med hardhetsgrad som passer maskinens styrke. En myk skive i “for sterk” maskin etes unødig fort opp, og en hard skive i for svak maskin tetter igjen slipekornene (“glassing”). Tess skriver litt om det her.

Svartstål vs rustfritt: En skive som har vært brukt på stål, skal ikke brukes på rustfritt. Stålmateriale inneholder jern, og det legger seg som et belegg på skiven. Hvis dette belegget deretter havner i snittet på et rustfritt materiale, så kan det oppstå korrosjon. Selv om det er rustfritt du kapper i.

Gjenbruk er ikke bra. Bare én pekefinger igjen til slutt. En (ut)slitt 230 mm kan til forveksling minne om en nesten ny skive til en 125 mm maskin. Den er ikke det. Den er søppel, kast den.

Å kjøre en gammel 9″ skive på en 7″ toms vinkelsliper gir et høyere periferiturtall enn skiva er beregnet for, og du risikerer å sende en skadelig sky av skivefragmenter i ukontrollert bane rundt arbeidsbenken.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)