Teknisk

X-Lock-skivene ble bøyd pga brukerfeil

Kappeskivene var vanskelig å få på i vår prøvekjøring av Bosch X-Lock hurtigfeste på vinkelsliper. Det var ikke skivenes feil. Les den småflaue forklaringen her.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Bosch X-Lock vinkelsliper med hurtigfeste

English summary: In our review on the Bosch X-Lock grinder disc fastener system, we made a critical remark on the cutting disc. It appeared to have issues with fitting. After closer examination – and a comment from one of our Instagram followers – it seems this was a user error: I put the disc on the wrong way. This error would only apply on flat cutting discs.  To be completely clear: Discs should be on with the text facing towards the grinder. 

Nylig gjorde vi – jeg – en prøvekjøring av det nye hurtigfestesystemet X-Lock fra Bosch. Det er et verktøy- og mutterfritt festesystem til vinkelslipere som er under lansering i Norge nå for tiden.

Kjapt og enkelt med Bosch X-Lock

Systemet er veldig kjapt og enkelt i bruk. Klikk på skive eller børste, så er det klart. Like kjapt i den andre enden: Dra i låsespaken, så hopper skiva av med et plopp.

I den prøvekjøringen undret og irriterte jeg med en smule over kappeskivene Bosch hadde sendt med maskinen. Tynne, plane skiver gjør et utmerket jobb med å kappe. Problemet var bare at de var vanskelige å få på. Så trege at festeleppene i X-festet på skiva ble bøyd.

Skive etter første gangs innklikk (rødt). Merk de bøyde hjørnene, pga feil montering. Ubrukt skive (grønt). Disc after mounting the wrong way (red). Notice bent corners. Unused disc (green). (Foto: Jørn Søderholm)

Etter ytterligere undring og utprøving – og etter et konkret og nyttig innspill fra en av Verktøy 24s følgere på Instagram – er forklaringen klar.

Skivene er helt fine, de. Tregheten lå i brukeren, ikke i utstyret.

Monterte skiver feil vei

Vi – jeg – insisterte nemlig på å sette skivene på feil vei. Snudd 180 grader. Bak-frem, ja. Teksten på skiva skal være inn mot maskinen, ikke utover.
Jeg var så skråsikker i min egen utvitenhet at jeg ikke en gang tenkte på å forsøke å snu skiva. Bare trykket hardere.

Med skiva riktig vei holder det å lirke den forsiktig ned på maskinen, så smekker den rett i lås.

Bosch X-Lock vinkelsliper
RIKTIG: Kappeskiva skal monteres med teksten inn mot maskinen. (Foto: Jørn Søderholm)

Denne åpenbare brukerfeilen illustrerer forsåvidt et poeng ved det nye systemet. En gammeldags skive med vanlig, rundt hull er det ett fett hvilken vei man setter på. I alle fall så lenge vi snakker om plane kappeskiver. Så vidt jeg vet, i alle fall.

Plane kappe- og diamantskiver

Det gjelder ikke X-Lock. Det er så nøyaktig utformet at skiva kun skal settes på én vei. Jeg tvang den på feil vei. Den holdt seg fast, også under kapping. Men det var feil bruk. Fra Bosch ble det for øvrig foreslått at feilen kunne bestå i å sette skiva skeivt på. I realiteten var den altså satt på feil vei.

Denne type brukerfeil vil primært være aktuelt på helt plane kappe- og diamantskiver. På slipeskiver og andre typer redskaper der festet sitter i en “fordypning” vil det være mindre fare for å sette den på feil vei.

Brukerfeilen illustrerer også et annet poeng: Det er slett ikke dumt å lese bruksanvisningen. Selv om man føler seg sikker. Kanskje er det nettopp da ekstra grunn til å lese den… Om det er flaut å skrive denne oppklaringen? Ja, det er ikke fritt for det.

Instruksjonsvideo:

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)