Test og vurdering

Prøvekjøring: Bosch X-Lock vinkelsliper

Bosch har laget hurtigfeste til vinkelslipere. Redskapen klikkes på, uten behov for festemutter. Vi har prøvekjørt en Bosch X-Lock vinkelsliper. 

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Bosch vinkelsliper med X-Lock redskapsfeste
Hva koster det: Omtrent som annen vinkelsliper, men fungerer kun med X-Lock skiver/tilbehør
Hvor kjøpes det: Hos Bosch-forhandlere

English summary: Review on Bosch X-Lock tool-free grinder system. Click the tool in, quick and easy. Tested with inox/metal flat cutting discs and a brass brush. The brass brush clicks right in. (The cutting discs not so much: New disc needs to be pushed in, bending parts of the disc flange.)  The same goes for the flat cutting disc – provided you put in on the right way. I love the simplicity and the completely flat surface, with no nut sticking out. 

Nå i år har Bosch begynt å lansere X-Lock, et nyutviklet redskapsfeste til vinkelslipere. Jeg har fått anledning til å prøve en 1700W 125 mm vinkelsliper med X-Lock, med inox/metall kappeskiver og en messingbørste som redskap.

Konseptet er helt annerledes enn redskapsfestet vi kjenner på vinkelsliper fra før, der skive/redskap med rundt hull legges over ditto flens og strammes med en utvendig festemutter. Sistnevnte har tradisjonelt blitt strammet og løsnet med en festenøkkel, men har blitt erstattet med muttere som strammes og løsnes kun for hånd. Heldigvis, ettersom den nøkkelen har en tendens til å fordufte på mystisk vis.

X-Lock automatisk lås uten mutter

Låsespak på baksiden.
Låsespak på baksiden. (Foto: Jørn Søderholm)
Låser opp ved å dra i spaken.
Låser opp ved å dra i spaken. Easy peasy. (Foto: Jørn Søderholm)

Festemutteren er vekk på det nye festekonseptet fra Bosch. Hullet i skiva er erstattet med et X-formet spor som matcher ditto X-formet klikkfeste på maskinen. Skive eller annet tilbehør dyttes på plass og låses med et klikk.

Skifte redskap er enda kjappere: En spak på maskinen låser opp det fjærbelastede X-Lock-festet og spytter ut redskapen. Klikk på neste.

Det er kjapt og enkelt i bruk. Men kjapt og enkelt er ikke nødvendigvis den viktigste fordelen med X-Lock. En verktøyfri festemutter er også kjapp og enkel i bruk. Ikke minst Bosch sin egen SDS Clic festemutter.

Det fineste med X-Lock er kanskje at denne festemutteren er borte. Den stikker gjerne et par små centimeter utenfor skiva, og kan komme i veien ved kutting med helt plan skive tett inntil en vegg eller annen hindring. På X-Lock er det ingenting som stikker utenfor.

Ingen utstikkende deler

Ingen utstikkende festemutter
Ingen utstikkende festemutter. No nut sticking out. Love it! (Foto: Jørn Søderholm)

Den plane kappeskiva er helt plan også når den sitter fast i vinkelsliperen. Stålbørsten er av type “ganske dyp” kopp. Såpass dyp at det er greit å slippe å prøve å få fingrene nedi koppen for å skru fast eller løsne en festemutter. Ofte(st) skrus børsteredskap som dette rett på med sine egne gjenger. Da er X-Lock enda enklere: Klikk på for å montere. Dra i spaken på baksiden av vinkelsliperen, så popper den av. Akkurat så enkelt som i reklamen.

Jeg har ikke testet i særlig grad hvordan den finurlige mekanismen i X-en takler skitt, støv, fukt og andre herligheter på sikt. Jeg ville nok sørget for å ha en blåsepistol på luftslange i nærheten hvis jeg skulle skifte ofte i sånne omgivelser.

Slitasje etter mye bruk over lang tid har jeg nødvendigvis heller ikke grunnlag for å si noe om.

Må monteres riktig vei

Skive etter første gangs innklikk (rødt). Festeleppene ble bøyd fordi skiva ble montert feil vei. . Ubrukt skive (grønt). Notice bent corners, due to mounting the wrong way. Unused disc (green). (Foto: Jørn Søderholm)
Kappeskiver Bosch X-Lock må monteres riktig vei. (Foto: Jørn Søderholm)

X-Lock-prinsippet er altså kjapt og enkelt.

Ikke fullt så enkelt med kappeskivene Bosch sendte med maskinen til test. Før første bruk må en ny skive presses ganske hardhendt nedpå X-en. Så hardt at et par tapper i metallflensen på skiva bøyer seg. Etter dette popper den “ferdigbøyde” skiva enkelt både av og på.

Første gang lurte jeg på om det var noe feil med maskinen eller skivene. Maskinen ser helt riktig ut. Er det dårlig passform, Bosch? Eller er dette er en feil ved akkurat disse skivene?

Det vi først beskrev som en feil med kappeskivene viste seg å være brukerfeil. Og en feil det primært vil være fare for å gjøre med helt flate skiver.

Skivene må sitte riktig vei på maskinen for at X-Lock-mekanismen skal gripe riktig.

Bosch X-Lock vinkelsliper
RIKTIG: Kappeskiva skal monteres med teksten inn mot maskinen. (Foto: Jørn Søderholm)

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

7 kommentarer

 1. Sakset fra Bosch sine sider:

  Den første tiden med X-LOCK vil det bli tilbudt tilbehør fra følgende produsenter, og mange andre produsenter vil følger etter i nær fremtid:
  August Rüggeberg GmbH & Co. KG, Tyskland
  DRONCO GmbH, Tyskland
  Husqvarna Group, Sverige
  Inter Abrasiv Co, Tyrkia
  Klaus Eiche Diamantwerkzeuge GmbH, Tyskland
  Osborn International GmbH, Tyskland
  Sundisc Abrasives, Nederland
  TYROLIT Schleifmittelwerke Swarovski KG, Østerrike
  VSM – Vereinigte Schmirgel- und Maschinen-Fabriken AG, Tyskland
  WEILER ABRASIVES d.o.o., Slovenia

 2. Du skulle ikke tilfeldigvis vite om noen gode butikker for Bosch batteri verktøy i USA/CAlifornia? Ser Home Depot er bra på Makita og Ryobi men har kun Bisch med kabel av en eller annen grunn…. Tror jeg “trenger” en x-lock vinkelsliper

  1. Utrolig hva man “trenger” :). Nei, dessverre. Har ingen anelse. Ut fra hva jeg leser på diverse US verktøysider ser det ut til at Bosch generelt er mer oppdatert og tidligere ute i Europa enn USA med nye ting. Kan hende det er litt tidlig for batteri-X-Lock-kombo der…? (NB: Gjetting, basert på tynt grunnlag). mvh Jørn / Verktøy 24

  2. Lowe’s fører Bosch i USA.
   Forøvrig brukt batterisliperen på x-lock noen måneder nå. Den har også en rå brems som med tunge stålbørster stanser på et halvt sekund!! Viktig!
   Ikke hatt problemer skiven som dere viser til. Desverre ikke noen flapdisk med skrå enda.
   Dette blir ny bransjestandard fra Bosch, som også patenterte nevnte sds- standarder for hammere.

  1. Hei Sturla.
   Ja, det er en god sammenligning. Bosch og Fein laget Starlock sammen, og lanserte det i 2016. Det har kommet et godt stykke på vei mot bransjestandard på de tre årene. Takk for hyggelig tilbakemelding!
   mvh Jørn / Verktøy 24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)