Test og vurdering

Batteriduell 5Ah vs 9 Ah

Samme maskin, samme jobb, to batterier. Hvor mye brukstid får man ved å øke fra 5 Ah XR til 9 Ah Flexvolt batteri?

Nylig brukte jeg et par ettermiddager og kvelder på stålbørsting av et demontert bordunderstell i støpejern. Understellet ble pyntet til møtet med sin nye bordplate. Mer om det prosjektet her. 

Stålbørsting med vinkelsliper

Den børstejobben tok sin tid. Jeg brukte en Dewalt XR 18V batteridrevet vinkelsliper. I tillegg til et par XR-batterier på vanlige 5 Ah hadde jeg tilgang på et par røslige 9 Ah batterier fra Flexvolt-serien. Disse batteriene har blant annet den egenskapen at de kan brukes både på rene 18V maskiner av tidligere generasjoner (med slide-batterier) og de nye Flexvolt-maskinene som operer med høyere spenning. Mer om den vekslingsfunksjonen her.

Stålbørstingen ga en anledning til å prøve i praksis hva amperetimer (Ah, ja) har å bety for brukstiden. Du vet det antakelig godt allerede: Jo mer Ah, jo mer brukstid.

Men hvor mye mer brukstid får man ved å øke batteriet fra fem til ni amperetimer? Svar: Dobbelt så mye. I alle fall på stålbørsting av støpejern med vinkelsliper.

15 minutter og 30 minutter

5 Ah-batteriene holdt ganske nøyaktig et kvarter sammenhengende stålbørsting. Det 9 Ah store Flexvolt-batteriet holdt ganske nøyaktig en halvtime. Det er ikke målt akkurat på sekundet, og det er heller ikke 100 prosent presist testkjørt med nøyaktig lik belastning. Men det samme mønsteret gikk igjen over flere runder på samme jobb, med samme maskin og med de samme batteriene.

I praktisk bruk altså en dobling av brukstiden med et 9 Ah Flexvolt batteri kontra et 5 Ah XR batteri fra i fjor.

Andre typer oppgaver med vinkelsliperen eller de samme batteriene brukt på andre maskiner kan gi andre utslag.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)