Test og vurdering

Den nye veien til byggbare pallematerialer

Her er gode nyheter til alle pallesnekkere der ute. Med disse blir demontering av paller en lek. Bra for annen slags riving er de også.


For en stund siden delte jeg en aldri så liten innrømmelse fra en pallesnekker. Ja, jeg er en av dem. En pallesnekker. Ikke at jeg har vært med på å lage pallene, med kost og losji på statens regning. Neida, jeg er en av de raringene som liker å lage noe av pallematerialer. Det begynte med at jeg bommet en tompall på en byggevareforretning for noen år siden, og satte fire hjul på den.

Det startet med et pallebord på hjul

Sånne pallebord er i skuddet ennå. Men det ble litt ensformig i lengden å bruke hele paller. Pallematerialene – helst de som er slitte og værbitte etter lang tids tjeneste i transport – har en egen estetikk ved seg som jeg liker godt.

Men veien fra hele paller til byggbare materialer er lang, svett og brolagt med bannskap og ugunstige arbeidsstillinger. I alle fall den veien jeg har brukt til nå, som går ut på å sage av spikerne med et fintannet blad på bajonettsaga.

Men den veien er historie. Jeg har funnet en ny vei. Den fant jeg hos Sierha AS, en av disse trivelige forretningene der man får kjøpt ting ikke så mange andre fører.

Justerbart brekkjern

Sierha AS har dette justerbare brekkjernet. De var så vennlige å sende et av dem over til utprøving, sammen med en lillebror med en litt annen utforming.

Pakken ble sprettet i spenning. En palle som har stått en stund opp langs bodveggen ble utpekt til første offer. Pallen har i et tidligere demonteringsforsøk vist seg som en gjenstridig jævel. Fjorårssesongen i den noe sære utendørsaktiviteten palledemontering ble avsluttet etter at de tre “skinnene” på pallen var demontert, mens toppen ble gitt opp.

Flekket rustbruke tenner

Gjennom svartvinteren har den stått der langs veggen, glist hovmodig og flekket sine rustbrune tenner hver gang jeg har gått forbi.

Nå er det slutt. Pallen er død, redusert til en haug med plankebord. Det gjenstår bare å banke spikerne ut av bordene. Men den verste jobben er gjort. Det tok to minutter, i stedet for 15-20 med bajonettsaga.

Brekkjernet en utforming i tenner og justerbart hode som gjør det lett å smyge inn under gjenstridige bord. To brede tenner på som smyges inn på hver side av spikeren er nøkkelen til at bordene kan vippes av uten at de sprekker. Skaftet er også langt nok til at man kan stå normalt oppreist.

All slags riving

Dette er et verktøy for atskillig bredere formål enn akkurat å plukke paller fra hverandre. Her snakker vi et bredt spekter av rivningsoppgaver, spesielt på gulv- eller bakkenivå. Terasser, gulv, undertak, lekter og sløyfer. Kanskje kledning på vegg også, selv om jernet muligens vil oppleves litt tungt å jobbe mot vegg med.

Jeg går årets pallesesong i møte litt lysere til sinns. Naboene er trivelig folk. De vil nok fortsatt betrakte det hele med med overbærende forundring, uten å si noe særlig. Men nå slipper jeg i alle fall å plage dem med duringa fra bajonettsaga.

I den forrige artikkelen om dette ble det også nevnt og vist en luftdrevet pistol for å slå ut spiker fra materialer, en Air Locker AP700 “nail punch”. Jeg har ikke greid å finne den eller tilsvarende luftdrevet verktøy for slå ut spiker i Norge. Vet du om noe slikt? Gi gjerne et vink.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Én kommentar

  1. I wonder just how long the adjustment system of the claw will last.

    To have something that can move at such a crucial point where so much forces are put, I would think it would break or wear out in not a very long time of use.
    How often have you used it now and is the crowbar and especially the adjust mechanism still in good shape?

    Thanks

    Peter Krone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)