Test og vurdering

Kraftig kantklipper med 9Ah utholdenhet

Dewalt DCM571X1 kantklipper, gresstrimmer og ryddesag har vært på prøvekjøring. Det måtte bli en langtest, for å greie å tømme det 9Ah store jumbobatteriet.

I våres kom Dewalt med en en serie grøntpleieredskaper på Flexvolt-plattformen. Jeg har fått låne DCM571X1 kantklipper / gresstrimmer fra den serien. Jeg brukte den med et 9 Ah batteri som fulgte med i settet til SDS Max kombihammeren som ble testet tidligere i sommer.

Dewalt Flexvolt kantklipper og gresstrimmer

Flexvolt kantklipper / gresstrimmer er ikke det som vanligvis forbindes med hageredskap. Utforming, vekt, kraft og pris gjør at den heller er et gartner- og vaktmester verktøy for vedlikehold av større grøntområder. Eller gjerne en hage også, hvis hagen er så stor at man bruker en sånn liten sitte-på-traktor til å klippe de store flatene. Skjønt nå for tiden gjøres det gjerne av robotklippere som tusler rundt på en evig jakt etter gress, pinnsvin og hundeskit.

Dewalt DCM571 kantklipper og gresstrimmer leveres som solo maskin. Batterier og lader må du altså ha fra før, eller kjøpe separat. Eskens innhold:

  • Maskin
  • Bærerem til å henge over skulderen
  • Trimmehode med tråd
  • Ryddesagkniv med tre blader

To trinns trigger

lang kantklipper og gresstrimmer
Dewalt Flexvolt kantklipper og gresstrimmer er 190 cm mellom endene.

Den er stor. 190 cm lang fra bakerst på batterikappa ut til enden av kuttetråden eller ryddekniven. Midt på skaftet er det en to trinns trigger og et øye til å feste skulderremmen i. To-trinns-triggeren faller godt i hånda. Du må trykke inn den ene triggeren med tommel for å aktivere maskinen.

Av/på og trådløs hastighetsjustering foregår med pekefinger og langfinger på den andre triggeren. Låsefunksjonen sikrer mot utilsiktet oppstart. Man vil helst ikke ha kuttetråden eller ryddesagbladet til å gå løs på egne eller kollegaens fingre eller ansikt, naboens katt eller andre sårbarheter.

Knapp ved triggeren veksler mellom halv fart og full fart
Knapp ved triggeren veksler mellom halv fart og full fart

9Ah batteri går akkurat

9 Ah batteri
Vernekappa over batterisporet har akkurat plass til en 9Ah godklump.

Den er rundt syv kilo tung med et 9 Ah batteri klikket inn i sporet. Motorhuset i den bakre enden har en beskyttelseskappe rundt batteriet. Der er det akkurat plass til det store 9 Ah batteriet, og det blir litt lirking med fingertupper for å få batteriet inn og ut. Det 9Ah store Flexvolt-batteriet veier i seg selv 1,3 kg. Den ekstra vekten i det største batteriet gir maskinen også en balansemessig fordel, i tillegg til lang brukstid.

Når man går rundt på jakt eller gress og kvist hviler hele vekten av maskinen behagelig gjennom remmen på den ene skulderen, i nær perfekt balanse. Høyre eller venstre hånd (opp til brukeren, likt for begge sider) hviler naturlig på triggeren.

Som bensindreven kantklipper og gresstrimmer

To trinns trigger og fartsregulator
To trinns trigger sikrer mot uønsket start. Farta justeres med spaken på pekefingeren.

Et lett vipp opp med motorenden, så faller kuttehodet mykt og raskt ned mot sitt intetanende offer. Et like lett trykk med pekefingeren, så drar turtallet seg opp og tråden eller ryddekniven starter sitt nådeløse arbeid. Brukeren justerer hastigheten kontinuerlig, etter hvor stor motstand tråden eller kniven møter.

Arbeidsmåte og tilgjengelig kraft er veldig likt bensindrevne kantklippere, gresstrimmere og ryddesager jeg har vært borti, minus støyen og eksosen. Dewalt-trimmeren er langtifra lydløs, men hviningen selv på full gass ligger milevis under støyen fra en bensindreven trimmer/kutter.

Verneutstyr

Her trengs ingen hørselvern. Sko med vernetå anbefales, og briller er slett ikke dumt. Og helst lang bukse, hvis det er den minste mulighet for at du kommer borti brennesler på din vei. Gjett hvordan jeg vet akkurat det…

Jeg innrømmer at jeg ved en anledning gikk ut på gressjakt med denne maskinen, kun iført shorts og Crocs. Luftbårne rester av brennesle som treffer leggen svir…  Heldigvis gikk det bra med tærne. Men dette er kraftige saker, og det føltes virkelig ikke trygt å ha kun den Crocs-plasten mellom tærne og en blodtørstig trimmetråd.

Dette er et profesjonelt, kraftig verktøy med stort skadepotensial på nærgående kroppsdeler. Brukeren bør derfor være utstyrt deretter.

Kanklipper, gresstrimmer og lett ryddesag

Maskinen er en kombinert kantklipper, gresstrimmer og ryddesag. Som kantklipper og gresstrimmer er den kraftig, fullt på høyde med bensindrevne tilsvarende. Som ryddesag er den mer å regne som lett eller middels.

Jeg prøvde ryddekniven på inntil tre cm bjørkekvister. Det var ikke særlig lett for maskinen, og den etterlot et nokså frynsete kutt. Men på kvist og kvast opptil sånn cirka “tommeltykkelse” gjør den vei i krattet.

Trimmehode og ryddesagblad
Noen løse deler man bør holde kontroll på.

For å bytte mellom medfølgende trådtrimmehode og ryddekniv må man skru litt. Først av med batteriet, naturligvis. Rotasjonen låses med medfølgende stang (eller en middels skrutrekker) gjennom et hull i chassiset.

Flere løse deler

En festemutter holder trimmehodet eller ryddekniven fast i akslingen. Her er det flere løse deler ute og går, som kan være fort gjort å miste kontroll på.

Jeg brukte maskinen som nevnt med det største Flexvolt-batteriet, på 9 Ah. Det ble ikke mye behov for lading der, da det gir rikelig brukstid. En testperiode spredt gjennom hele sommeren og høsten viser en brukstid bør holde godt til proff bruk for gartnere, vaktmestere og andre folk i driftsroller. Jeg prøvde flere ganger å gå lange runder på jakt etter gress og ugress, i et forsøk på å se hvor lange arbeidsøkter man kan få av ett sånt batteri. Til glede for naboer og allmennheten i området der jeg bor.

Upresise tidsangivelser

Dette er nokså omtrentlige og upresise tidsangivelser. Hvor mange timer bruk man får ut av det ene batteriet vil blant annet henge sammen med utetemperatur og slags gress/ugress/kratt man går på jakt etter.

Rydding av kratt suger mer strøm enn lettere gresstrimming. Med lett trimming bør det ikke være noe særlig problem å få batteriet til å holde en hel arbeidsdag med. Ved rydding vil jeg foreslå å ha med et ekstra batteri.

Dewalt oppgir selv 46 minutters brukstid på full gass med 3 Ah batteri. Det er det ingen grunn til å tvile på det. I en annen sammenheng har jeg fått ganske nøyaktig en dobling av brukstid med 9 Ah Flexvolt, sammenlignet med et 5 Ah XR batteri på en 18V XR vinkelsliper.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Én kommentar

  1. Kan man bytte tråd eller må man kjøpe hele hodet. Finn ingen plass beskrivelse av hvordan man opnare hodet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)