AnnetGjør det selv

Derfor finnes bormaskiner med innebygget støvsuger

Fagmann skulle montere ny ovn. Kunden holdt avstand, og forventet fagmessighet og proft arbeid. “Kjerneboring” foregikk med hullsag. Det endte med pigging, null støvsuger – og full rundvask. Dette er historien om han som skulle montere ny ovn, men endte med å grise ned hele stua. Fordi han ikke hadde riktig verktøy.

I fjor skiftet vi ovn i stua. Den gamle Jøtulen varmet godt nok til å imponere Styggen sjøl. Men den forsynte seg grovt av fyringsveden, og var designmessig på jordet.

Vi kontaktet flere av regionens seriøse fagforretninger innenfor varme og fyring. En positiv montør fra én av dem kom kvikt tilbake, og tilbød seg å komme på befaring. Hjertelig velkommen. Det positive inntrykket ble forsterket av en hyggelig og konstruktiv diskusjon om oppgaven. Inklusiv forsikringer om full fagmessighet og montering på en skånsom og mest mulig støvforebyggende måte. Det må tas nytt hull til den nye ovnen, høyere opp enn det gamle. Og det gamle må legges igjen. Ingen fare, han bruker kjerneboreutstyr til hullet.

Litt vasking må man regne med

“Det kan bli litt støv liggende igjen på gulvet, men det er ikke rare greiene”. Klart det, litt vasking må vi regne med.

Vi fant ut av det framdriftsmessige. Den nye ovnen skulle monteres etter at diverse andre oppgaver var utført. Vi dro innom montørens butikk et par dager etter, og fikk hjelp av en minst like hyggelig og kunnskapsrik selger til å plukke ut riktig ovn. Vi kom til og med prismessig gunstig ut av det fordi selgeren var grei nok til å informere om en kommende kampanje på akkurat den ovnen.

Et stykke tid går, og det blir tid for å sette i gang Operasjon Makeover 2.0. Gammel ovn hives ut. Gulv rives, lister rives, vindu i yttervegg skiftes ut med skyvedør, vegger kles og males.

Pipe og mur friskes opp

Det nærmer seg dagen avtalt for montering av den nye, fine ovnen. Før det skjer er det bare to ting til jeg må ta meg av: Pipa og muren ovnen skal stå inntil må friskes opp. Deretter kan nytt gulv legges, og den nye ovnen kan komme.

Men først muren. I mange år har jeg irritert meg over den stygge, røde 80-talls pynteteglen på muren og pipa. Nu jävlar, nu ska du dö! Å holde på med mur, puss og sånt i en delvis nyoppusset stue, det er å be om bråk og tilgrising. Så jeg rigger opp et plasttelt rundt pipa før jeg går i gang. Jeg investerer til og med i en rull dampsperreplast til formålet. Den slamsete maskeringsplasten kan det jo fort gå hull i…

En uke med pussing og slemming

Vurderte først å pigge av all pynt, slipe og pusse muren på nytt. Men valgte i stedet å gi nytt liv til murens eksisterende overflate. I nesten en uke holder jeg på med svineriet. Via diverse utprøving av slemming, farger, puss, mer puss, slemming i ny farge, mer puss og mer slemming ender jeg opp med et resultat jeg er ganske fornøyd med. Fugene er delvis pusset igjen. Muren og pipa er slemmet i en hvit og rustikk finish. Amatørmureren synes det ser bra ut, og det blir godkjent av andre i husstanden.

Så går det enda mer tid. Det legges ny parkett, kjøres finger i bordsag og legges enda mer parkett. Så kommer dagen. Ovnsmontøren banker på døra. Bærer ut av bilen. Alle delene til ny ovn, verktøy, kost og støvbrett, beskyttelsesmatte og plastduk, koffert med boremaskin, hullsag type Veldig Stor.

Vent litt. Kost og støvbrett? Hvor er støvsugeren? Det må da bli mye støv av dette…?
Og han sa da vitterligen noe om kjerneboreutstyr, eller? Det der er jo bare en vanlig hullsag…

Vil ikke gå i veien

Å, han er sikkert å oppdatert at han kjører boremaskin med innebygget støvsuger? Han har bare ikke fått den ut av bilen ennå! Kult!

Man vil jo ikke være den kunden som går i veien, stiller brysomme spørsmål og skal henge over skuldra og glane. Nei, langtifra. Så man holder seg unna vei, og går forbi bare når man må.

Montøren har tapet en plastduk over det nye hullet. Der sitter han og borer, med Hullsag Type Veldig Stor på en boremaskin Type Veldig Håndholdt.

  • Moderne kjerneboremaskin? Niks.
  • Støvsuger innebygget? Nope.
  • Ekstern støvsuger? Nei, ingen synlig.
  • Støv som kommer ut forbi plastduken? Ja.

Anelsene er bange. Men respekten for fagfolk stikker dypt. Jeg gjør min jobb. Du gjør din. Vi legger oss ikke opp i hverandres, med gjensidig forventning om godt, fagmessig og profesjonelt utført arbeid og bruk av relevant teknologi.

Kost og støvbrett…?

Skifter fra hullsag til bor og meisel

kjerneboring
Dette er utstyr for kjerneboring. (Foto: Jørn Søderholm)

Tiden går, spenningen om det ferdige resultatet tiltar. Lydene skifter fra dzzjiiiiiiiiii til DRRRRRRRRR. Fra hullsag til den umiskjennelige lyden av borhammer mot mur. Eller en stor slagdrill. Mitt øre er ikke tunet godt nok til å høre forskjellen på en slagdrill eller en SDS Plus-hammer fra den andre siden av muren. Stadig ingen lyd av støvsuger.

Jammenijøssenammen!? Skal han pigge ut det nye hullet? Uten støvsuger?? Jeg setter meg på henda, snurper igjen kjeften og prøver å tenke på noe annet. Man vil jo ikke gå i veien heller. Eller legge seg oppi jobben til fagfolk.

“Ja, nå kan dere komme og se”.

Nice! Der står ovnen på tilhørende steinplate. Løfter inntrykket av stua betraktelig på et blunk. Det ser veldig bra ut. Så blir det litt småprating om jobben. Han måtte til med den boremaskinen fordi det var så langt inn til selve pipeløpet, sa han. Kom ikke til med kjerneboreutstyret.

Kjerneboreutstyr? En stor hullsag på en håndholdt boremaskin, er det det du kaller kjerneboreutstyr?

Rødt støv over hele stua

Montøren koster og støvbretter unna det grøvste, bærer ut utstyret og ruller sammen beskyttelsesmatta. Det er litt ruskete igjen på gulvet, litt røde teglfragmenter her og der. Men det får man regne med. Når han har dratt ser jeg nærmere etter. Gulvet, vinduskarmer, lister, veggene. Over hele stua ligger et tynt lag av rødt teglstøv. Den hvite, nyslemmede muren har fått et drag av rosa over seg.

Har du prøvd å vaske rødt teglstøv av en hvitslemmet mur? Nettopp: Det går ikke. Fram med slemmekosten og -bøtta igjen, og dekker gulvet og den nye ovnen med plast. Heldigvis hadde jeg en slump til overs. Vaske vegger, tak, vinduer og karmer. Alle flater i hele stua. Støvsuge møbler. Neida, ingenting av det var dekket til av dumme meg. Jeg bygget plasttelt rundt arbeidsstedet, og holdt driten der inne da jeg holdt på egen hånd. Jeg gikk faktisk ut fra at proffen skulle gjøre det samme, og/eller ha med seg utstyr som tar seg av støvet. Dumme meg.

Kost og støvbrett? Hallo…?

Behandlet klagen seriøst

Fagforretningen montøren kom fra tok klagen på alvor.

Vi beklager i all ydmykhet  din opplevelse av dette. Slikt er aldri hyggelig og vi tar selvsagt dette på alvor. Og selvsagt har vi nødvendig utstyr til kjerneboring osv. Men i dette tilfellet var det simpelthen alt for langt inn til pipeløpet,  som nødvendiggjorde annet verktøy, og pigging.  Dessverre. Kanskje skulle man kunne forutse dette ut fra det, men man vet ikke alltid hva man støter på før man er inne i veggen, der det ser annerledes ut enn utenpå. Hard rød stein, osv. Dette ikke som en unnskyldning, men en forklaring. Formelt sett har vi selvsagt advart (ref tekst på tilbud/ ordrebekreftelse osv) om at slikt kan skje, men vi ønsker likevel en dialog omkring dette. Er det for eksempel noe annet utstyr til ovnen dere trenger, som vi kan bidra med?

De tok ansvar, ga en kompensasjon som føltes grei og forsikret om at montøren var “veldig lei seg”. Verken kunden, montøren eller forretningen trenger en montør som er lei seg. Men montøren trenger utstyr som funker, også når man møter på uventede forhold inne i veggen. Støvsuger, arbeidstelt, bormaskin med innebygget støvsuger.

Hvis man lover kjerneboring, så ser det litt stusselig ut å stille med en grunn hullsag på håndholdt bormaskin.

Kost og støvbrett…?

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

2 kommentarer

  1. Tips ved flytting av hull i pipa er å sette en stor vifte på toppen av vifta, som lager undertrykk i pipa. Jeg pigget selv opp hullet til røykrøret for å flytte det 10cm. Trengte ikke engang å støvsuge mere enn 2m rundt der jeg hadde jobbet.

    1 stk radiatorvifte og en batterilader fra biltema. Kostnad ca 300,-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)