AnnetPraktisk

Flere rengjøringsmidler som løser opp herdet betong

Det finnes flere kjemiske muligheter til å fjerne mørtel- og betongrester, sementslør og sånt. Controll Betongrens og Easyhammer, for eksempel. Eller saltsyre.

Her om dagen fortalte Diaproff AS sitt glade budskap om nyheten Easycrete BetongRens. Middelet løser opp herdet betong og mørtel på alle slags overflater, slik at det er lett å spyle av med en høytrykksspyler. Middelet er kjemisk sett ikke så himla langt unna visse hudpleiemidler (!), og er så miljøvennlig at du med god samvittighet kan spyle det ut i avløpet.

Eureka, en nyhet!

Noen lesere har gjennom artikkelen om BetongRens fått inntrykk av jeg har hatt den rene Eureka-opplevelse, steppet av fryd og lett hysterisk har villet fortelle verden om et helt nytt middel der det for første gang er mulig å fjerne betongrester fra verktøy.

Det er ikke helt tilfelle. Jeg har sagt det før, og kommer sikkert til å si det igjen: Man skal være forsiktig med å si eller antyde at noe er først ute. Nye produkter og løsninger har en tendens til å være basert på, inspirert av eller rett og slett nye varianter av ting som finnes fra før.

Rengjøringsmiddel

Du som leser dette er antakelig en praktisk orientert kar eller dame. Det er gode sjanser for at du for lenge siden første gang ønsket deg et rengjøringsmiddel som løser opp herdet betong, murmørtel, flislim eller andre herdede sementbaserte produkter. Det er gode sjanser for at du har funnet dette, i en eller annen form.

Saltsyre, for eksempel. Det har gjennom historien vært mye brukt til å gjøre rent utstyr for betong- og mørtelrester, eller også rengjøring av betongflater før behandling. Det er temmelig rustfremkallende for utstyret, og ikke spesielt miljøvennlig.

Helsefarlig saltsyre

For å si det forsiktig. Syra er et helsefarlig stoff man kan beskytte seg mot med verneutstyr, og man kan – bør absolutt – nøytralisere det med et billig alkalisk vaskemiddel før den spyles ut i avløpet.

Heldigvis har det gjennom årene kommet flere rengjøringsmidler som fjerner betong- og mørtelrester, og som er betydelig snillere mot folk, utstyr og miljø enn saltsyre.

Les også: Idiotbær i betongen

Controll Betongrens, for eksempel. Eller Easyhammer Gel betongfjerner, et rengjøringsmiddel som siden 2014 har blitt levert av Dia-Job AS i Norge. Og altså nå Easycrete BetongRens fra Diaproff AS.

Jeg har også hørt nevnt AMV Concrete Remover (fra AMV), men finner ikke det verken på AMVs nettside eller andre steder på nettet nå.

– Markedsføres ikke noe særlig, og selges mest til større entreprenører, får jeg vite av en kar i AMV.

Jeg tar gjerne imot tips om andre tilsvarende stoffer du måtte vite om.

Jeg har ikke prøvd noen av dem, og kan ikke si noe om det ene virker bedre enn det andre. I videoen under kan du se Easyhammer i aksjon. Artikkelen fortsetter IKKE under videoen.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)