Maskin rengjort med BetongRens.

Ny betongrens løser opp herdet betong og mørtel

Forskalingsutstyr og verktøy får en ny tjangs i livet. Nytt rensemiddel fjerner herdet betong. Spray på – ta matpause – spyl av.

Cretebeater BetongRens er et nytt middel som løser opp og fjerner rester av sement og betong .

Hvis det er én ting man lærer seg i første time på “mur- og betongskolen”, så er det å gjøre rent utstyret. Med vann, før betongen eller mørtelet herder.

Men du vet hvordan det er. Ikke alt lar seg vaske bort. Over tid bygger det seg opp rester og småtterier som har fått herde. Eventuelt også litt mer enn småtterier og rester, som har fått herde på grunn av glemsomhet, for lite vann eller for mye sløvhet.

Les også: Idiotbær i betongen

Betongrens med hakke, skrape og dynamitt

Rengjøring av maskin med BetongRens.
Rengjøring av maskin med BetongRens.

Så må man til med verktøy for å hakke, pigge, meisle eller skrape rent verktøy, maskiner og forskalingsutstyr. Eventuelt med sprengstoff, Mythbusters style.

Nå forteller Diaproff AS om et nytt rengjøringsmiddel de har fått agenturet på. De kaller det BetongRens. Middelet kalles opprinnelig Cretebeater, og kommer fra den britiske produsenten Addax International.

– BetongRens er biologisk nedbrytbart og er konstruert for å fjerne sement og betong ved å oppløse det i en biologisk sikker måte, skriver Diaproff AS i en pressemelding om nyheten.

Bare la det være sagt at det finnes også andre rengjøringsmidler som gjør ca samme jobb. Eventuelt saltsyre, som nøytraliseres med et billig alkalisk vaskemiddel før det går ut i avløpet.

Cretebeater BetongRens

Cretebeater BetongRens leveres ferdigblandet i dunk.
Cretebeater BetongRens leveres ferdigblandet i dunk.

– Det er utviklet for å fjerne herdet betong på maskiner, forskalingsverktøy, betongsager, kjøretøy og så videre.
Alt er 100 prosent miljøvennlig og kan gå rett i avløpet. Dette er unikt, sier Diaproff-sjef Carl Ronny Olsen ubeskjedent.

BetongRens kan brukes på de fleste overflater i stål, aluminium, gummi, glass, malte overflater, plast og så videre. Hvis du glemte en halv blanding i tvangsblanderen i går, så vil en dunk BetongRens neppe være nok til å redde den maskinen. Men utenom det skal Cretebeater BetongRens by på effektiv rengjøring av det meste av utstyr som betongverktøy, kjerneboringsutstyr, veggsager, forskalingsutstyr, kjøretøy og maskiner.

Spray på – la virke – spyl av

Det leveres ferdigblandet i dunk eller på fat. Stoffet sprayes på til et skum, skal ligge og virke 20-30 minutter og deretter spyles av. Et ekstra lag skum før spyling skal etter sigende være bra for spesielt skittent utstyr.

Virkestoffene består blant annet av glykolinsyre, som er temmelig nært beslektet med midler som brukes til hudpleie (!). Produsenten anbefaler likevel bruk av vernehansker, -klær og -briller, og man tar peeling og ansiktskurer med dertil egnede stoffer etter arbeidstid.

Bruksanvisningen på BetongRens.
Bruksanvisningen på BetongRens.

Betongrens leveres av Diaproff

Cretebeater Betongrens inneholder også “etoksyl-propoksylterpen”, som faktisk er uråd å finne på nett via Google. Diaproff er importør for Cretebeater BetongRens i Norge. Det kan kjøpes direkte derfra, eller også etterhvert hos forhandlere.

Prisen starter på 1950 kroner for en dunk på ti liter, og strekker seg opp til 34 900 for et 200 liters fat. Eks mva.

For ordens skyld: Bildene i denne artikkelen kommer fra importøren og produsenten. Jeg har ikke selv prøvd stoffet, og kan ikke gå god for at det faktisk virker som vist på bildene. Til slutt en av et par videoer jeg fant på nett om denne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.