Gjør det selvPraktisk

12 viktigste verktøy til gjør-det-selv og oppussing

Å gjøre enkelt vedlikehold, oppussing og oppgradering av eget hus og hjem selv er en kilde til stolthet og glede. Her er en liste over tolv viktige verktøy og hjelpemidler for ferske huseiere og gjør-det-selv-ere.  

Tekst: Jørn Søderholm

Læring, mestringsfølelse og stolthet over egen innsats er for mange gjør-det-selv-entusiaster en viktigere drivkraft enn å spare penger. Det bør det være. Vi sparer nemlig fint lite på det.

Håndverker eller gjøre det selv

Greit, man slipper å betale for håndverkertimer. Men en god del av den gevinsten forsvinner i at forbrukeren betaler mer – tildels mye mer – for materialene enn håndverkere.

Resten av det du eventuelt sparer forsvinner fort inn i verktøybeholdningen. I første omgang for å kjøpe de viktigste og mest grunnleggende verktøyene, senere komplettering med mer spesialisert utstyr. 

Trenger du alt verktøyet?

Noen vil antakelig stille spørsmålstegn ved nødvendigheten av alt det utstyret. Her får du et gratis råd: Ikke hør på dem. Tro ikke for et øyeblikk at det er noe galt i å ha det sånn.

Stoltheten over å eie, bruke og mestre verktøyet i oppussing og heimens vaktmesteroppgaver er akkurat like viktig og like mye verdt som den vellykkede treningsøkta, den spektakulære toppturen, topplasseringen i et skirenn eller sykkelritt, fellingen av storoksen i elgjakta eller landingen av storlaksen en sommernatt i elva. Det er ikke gratis, det heller.

Verktøy i startfasen

Hva trenger man av verktøy og utstyr i startfasen? Hvilket utstyr bør den ferske eller blivende huseier eller hobbysnekker prioritere først, og hva kan vente til senere?

Jeg har her satt opp en liste med det jeg mener er de tolv viktigste verktøyene og hjelpemidlene en hjemmesnekker bør ha tilgang på. Noen er gruppert med flere ting i sett, der settet teller som én. Det var nødvendig for at ikke dette skulle bli en “100 viktigste…”-sak. 

Grunnlaget for lista er utelukkende egne erfaringer og meninger. Her er det ingen objektive sannheter eller troverdige eksterne kilder. Kun mer enn 20 år som huseier og gjør-det-selv-entusiast, der kurven med utvikling i ferdigheter og kunnskap stort sett har gått i riktig retning. 

12 viktigste verktøy

Gjør-det-selv-huseierens viktigste verktøy, etter min mening.
Gjør-det-selv-huseierens viktigste verktøy, etter min mening. NB: Her er det fokus på verktøytypene, ikke merkene. Det er forresten én “feil” i bildet…*.  (Foto: Jørn Søderholm)

Om jeg skulle begynt fra skrætsj i dag, så er dette utstyret jeg ville prioritert, omvendt prioritert rekkefølge:

12. Kapp- og gjærsag. Nødvendig når/hvis du skal tilpasse lister og “produsere” reisverk/rammeverk. Ellers klarer man seg lenge med stikksag og håndsag. Kan gjerne være minst mulig.

11. Sirkelsag, for lange, rette kutt i plater o.l. Helst type dykksag med skinne, der skinna evt kan kjøpes senere. Batteri er enklere enn ledning.*

10. Multikutter. Noen kaller den “Fein-sag”, uansett om det er Fein eller annet merke. Gjerne på batteri, og da helst samme merke/batteri* som stikksag og borskrumaskin.

9. Radio og feiekost. Påvirker verken ferdigheter eller sluttresultat, men gir god stemning. Stor test av DAB byggeradioer.

8. Sparkle- og malesaker. Et minimumssett består av sparkel, sandpapir/slipekloss, et par gode pensler – én av dem liten til detaljer, et par billige jallapensler, rørepinne, stor og liten rull, malerbøtte og/eller rullbrett, maskeringstape og dekkepapp eller -teppe. Jeg ville også inkludert en fugepistol, til lim og akryl på patroner.

7. Vater, 60 cm.

6. Stikksag. Universalsag nummer én, og det andre elektroverktøyet jeg ville prioritert. Sager både detaljer og lengre strekk, og de fleste materialer. Helst på batteri, 12V eller 18V. Gjerne samme merke/batteri* som borskrumaskinen.

5. Bore- og skrumaskin. Uunnværlig universalredskap, og det første elektroverktøyet jeg ville prioritert. 12V eller 18V batteri*. En god 12V-maskin vil holde til det meste. Med bits- og borsett.

4. Sikkerhetsutstyr. Et minimumssett består av vernebriller, hørselvern, støvmaske og hansker. Samt sunn fornuft og et realistisk forhold til hva du skal rekke. Ikke juks – BRUK alt samme.

3. Måle- og merkeverktøy. Et minimumssett med meterstokk, vinkel og blyant. Evt et målebånd i tillegg.

2. Håndverktøy. Et minimumsssett med 2-4 skrutrekkere, syl, hammer, vannpumpetang, skiftenøkkel, avbitertang, tollekniv, lite brekkjern, Stanley- eller brytekniv, kubein/brekkjern, dor, stem-/ tappjern, håndsag og baufil.

1. Arbeidsbord. Det viktigste “redskapet”. Om du ikke har et dedikert arbeidsbord vil et eller annet garantert ta den rollen. Kan fint være en plate på to sagbukker (bildet under) eller et gammelt kjøkkenbord. Mer om temaet. På bildet øverst ser du dette sammenleggbare arbeidsbordet

Enkelt arbeidsbord: Finérplate på to sagbukker. (Foto: Jørn Søderholm)
Dyrt, proft arbeidsbord. Festool MFT.
Dyrt, proft arbeidsbord. Festool MFT. (Foto: Jørn Søderholm)

Batteri*

På bildet over og øverst i artikkelen er det en salig blanding av merker batteriverktøy. Det er for ikke å gi “for mye” oppmerksomhet til ett merke, sånn at noen kunne ta det for skjult reklame.

Herfra gir vi altså et klart råd om å satse på ett merke batteriverktøy, for best mulig matching av batteri og maskiner.

Forbruk og organisering

Et par litt vagere ting kommer i tillegg:

Tillegg 1): Materialer og forbruksmateriell ihht prosjekt og oppgave.  

Tillegg 2): Organisering. Et fornuftig system for oppbevaring av verktøy og forbruksmateriell. Feks kasser, et skap, oppheng på vegg eller hva som passer for deg. Den dårligste ideen er å la det flyte rundt. 

Med bare litt erfaring og et minimum av prosjekter i beltet vil du fort oppdage hvilke andre typer utstyr du trenger. Det er store muligheter for at det vil være noe av utstyret på listen under.

Det neste utstyret du vil ønske deg

Rekkefølge og prioritering vil være opp til den enkelte. Vær oppmerksom på faren for å havne på kjøret, i en evig jakt på verktøy du “må” ha – og penger til å kjøpe det. 

 • Høvel. Med en god, gammeldags manuell høvel får du gjort mye god justering og utjevning av treverk. 
 • Bordsag, til saging på langs av større emner. Sirkelsag eller (til nød) stikksag kommer langt. 
 • Slipemaskin (rund eksentersliper). Til sliping av treverk og større flater (feks gips/sparkel). På batteri? Mnjæh… Jeg har stadig en med ledning. 
 • Støvsuger. Helst en som duger til både rengjøring og kan kobles til støvavsug på sager. 
 • Liten kompressor med luftslange og blåsepistol. 
 • Dykkertpistol (lister, panel osv), luftdrevet er billigere og lettere enn batteridrevet.
 • Krampepistol (smartpanel, plater), luftdrevet er billigere og lettere enn batteridrevet
 • Båndsag. Nøyaktig tilpasning av mindre detaljer. 
 • Vinkelsliper. Kapping og sliping av metall, kutting i betong. Bruk riktig skive. 
 • Bajonettsag. Riving og alskens kapping. Kan være avhengighetsskapende. 
 • Bor- eller kombihammer. Bore hull i betong eller stein. 
 • Arbeidslys. 

De fire siste finnes i diverse varianter på batteri. Men her greier man seg lenge – og billigere – med ledning.

Axminster Trade series båndsag, bordmodell
En båndsag havner (nesten) garantert på ønskelista etter en stund. Dette er en kompakt proffsag fra Axminster. (Foto: Jørn Søderholm)
Metabo bordsag.
Hikoki DH36DMA 36V kombihammer
Hikoki DH36DMA 36V kombihammer på Multi Volt batteri. (Foto: Leverandøren)

Dyrt vs billig

Kjøpe dyrt og proff? Eller det billigste du kan finne? Det er en evig diskusjon, som det ikke finnes noen objektive svar på. Selv ville jeg valgt et proffmerke i batteriverktøy, og heller kjøpe dem etter hvert som jeg fikk råd.

Utstyr av hobbykvalitet vil antakelig klare seg lenge, målt i holdbarhet og prestasjoner. Proft utstyr kan ofte fås i mindre størrelse og vekt enn hobbyutstyr med tilsvarende prestasjoner. Du skal heller ikke undervurdere effekten av naboens eller dugnadkameratens anerkjennende blikk… Prøv begge deler, og gjør egne sammenligninger på størrelse, vekt og komfort.

Små, kompakte 12V maskiner av god kvalitet vil være fullgode til allround bruk for de fleste, og man kan klare seg lenge uten dyrere og tyngre 18V. Gjør deg selv en tjeneste: Unngå å kjøpe batteriverktøy av flere merker. Enkelheten i én type batteri og lader kan ikke overvurderes. 

Sånn, der var det sagt. Kommentarer, innspill, meninger og kritikk tas imot med glede og interesse i kommentarfeltet under. 

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Én kommentar

 1. Mitt råd er å kjøpe kjente merkenavn på Finn. Ofte får du pent brukte og nye maskiner til rundt halv pris med litt flaks. Men gå for litt dyrere merker som selges av flere kjeder, Grønn/blå Bosch, Makita, Dewalt, Ryobi med flere. Da er utvalget større og dermed prisen lavere. Billigere merker som Biltema og CoTech/CoCraft er allerede billige, samtidig som utvalget, spesielt på Finn gjerne er mindre. Sammenlign også pris på Finn med et søk på Google. Det er fort gjort å tro at bare fordi maskinen er brukt er den billigere enn ny. Det hender også folk selger proff maskiner som proff maskiner, selv om de er godt brukt og gjerne med forrige generasjon batterier. I den andre enden har du de som selger fordi maskinen aldri har vært/eller blur brukt og de vil bare bli kvitt den så fort som mulig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)