Nyheter

Sporer verktøy og utstyr med ny minibrikke fra Abax

Med en liten brikke kan verktøy og utstyr spores opp gjennom Abax sitt store nettverk. Abax Mini er en ny løsning for å spore opp selv små verktøy, enten de er gjenglemt, stjålet eller du bare lurer på hvem som har det akkurat nå.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Abax Mini, minibrikke for sporing av verktøy og utstyr
Hva koster det: 49 kr/mnd pr brikke
Hvor kjøpes det: Hos Abax

Hva er det dyreste verktøyet bedriften din har? Dere har sikkert mye kostbart utstyr. Men det selv utstyr som ikke koster mange kronene å kjøpe blir dyrt i lengden hvis folk må bruke tid på å lete etter det. Det skriver og regner Abax om i en pressemelding nylig.

Du har kanskje selv opplevd frustrasjonen over å ikke finne verktøy og maskiner der de burde vært? Ikke bare er det irriterende, det koster fort mye penger i lønn og arbeidstid som ikke blir fakturert kunde.

Mindre leting – mer fornøyd

Med sporing på maskiner og verktøy kan det bli mindre frustrasjon hos gutta og jentene ute ved å lete etter feilplassert eller mistet utstyr. Produksjonen blir – kan bli, i alle fall – mer effektiv, bedriften kan både jobbe raskere og gjøre flere jobber. Fornøyde medarbeidere og kunder er alltid bra.

Nylig fortalte vi om den ferske, norsk-utviklede sporingsløsningen Viatracks Find, som kom i salg sist vinter. Omtrent samtidig lanserte kjørebok-kjempen Abax sin nye Abax mini, den fysisk minste varianten av det Abax kaller Equipment Control.

Abax Mini sporing

Abax Mini brikke
Abax Mini brikke for sporing. IP 67-tett, og aktiveres med et lett trykk.

En liten og robust (IP 67) sporingsenhet monteres på en utstyrsenhet. Posisjonen til denne sporingbrikken blir registrert via en hvilken som helst Abax maskinvareenhet innenfor en radius på 35 meter, og sendt videre ut i Abax sitt globale nettverk via dette.

Denne maskinvareenheten kan eksempelvis være en kjørebok i en servicebil, eller andre typer enheter. Enheten trenger ikke en gang tilhøre samme firma: Abax mini rapporterer sin posisjon via annet Abax utstyr i nærheten, uavhengig av hvem som eier det.

Abax mini er for liten til å ha sin egen GPS, men sender altså posisjonen til nærmeste Abax-enhet pr Bluetooth, og videre ut i nettverket derfra. Deretter kan eieren av sporingsbrikken finne igjen sitt verktøy på et kart.

Sparer penger

– Abax mini er et nytt produkt som har blitt veldig godt mottatt. Det har har allerede spart våre kunder for enorme summer. Vi utvikler i disse dager en rekke nye og spennende tjenester basert på denne teknologien, sier markedssjef Sandra Lindberg i Abax.

Abax-løsningen fungerer etter samme prinsipp som Viatracks Find, med en mindre brikke som rapporterer posisjon via kjørebok eller andre vertsenheter. Forskjellen er at Abax baserer seg på Bluetooth-kommunikasjon fra brikken, mens Viatracks Find baserer seg på radiosignaler.

Pris

Abax priser denne tjenesten med en fast sum pr måned pr brikke. Denne prisen starter på 49 kroner pr måned pr stk. Da kan det fort dra seg opp i voksne summer for en bedrift som har mye utstyr, men Abax forsikrer at man byr på rabatter for disse. Og uansett blir det dyrt for den samme bedriften om mye folk skal fly rundt og lete etter alt det utstyret.

Abax Mini-brikken er liten nok til å monteres på de fleste elektroverktøy av noenlunde normal størrelse, større håndverktøy, verktøykasser o.l. Eller også hektes på nøkler og andre mindre gjenstander. Festes med strips eller magnet, og aktiveres med et enkelt trykk. Det innebygde batteriet skal holde i tre år.

Oversikt og tyverisikring

Abax selv snakker om Mini som et system som primært skal gjøre det enklere å finne igjen utstyr i bedriften eller å holder oversikt over hvor det er. Men det har også en misjon som tyverisikring. Det har for eksempel anleggsentreprenøren Marthinsen & Duvholt fått oppleve nytten av.

For containere, kasser eller større utstyr har Abax en batteridrevet sporingsenhet med egen gps. Denne sender sine egne signaler ut i nettet, uten å være avhengig av annet Abax-utstyr. De tilbyr også en sporingsenhet for biler, båter, traktorer, maskiner og annet utstyr som har egen strømforsyning.

(Oppdatering, 21. august 2018) Markedet for små, enkle sporingsystemer består nå av mange aktører og tilbud:

Hva er det: Abax Mini, minibrikke for sporing av verktøy og utstyr
Hva koster det: 49 kr/mnd pr brikke
Hvor kjøpes det: Hos Abax

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)