Nyheter

Norsk løsning sporer verktøy og utstyr med GPS og radio

ViaTracks Find er et nytt, norsk system for sporing av verktøy og utstyr. Merket utstyr kommuniserer direkte med servicebil, container eller lager om hvor det er. Det sier til og med ifra hvis det blir gjenglemt.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: ViaTracks Find sporingssystem for verktøy og småutstyr.
Hva koster det: 100 kr pr brikke/verktøy i kjøp, samt en månedspris ca pr 20/mnd/stk.
Hvor kjøpes det: Hos Devinco AS.

– Hvis vi lurer på hvor en piggemaskin er, så har vi pleid å måtte ringe en haug med rørleggere. Så er det noen som sier dagen etter at «den har jo jeg». En annen ting er de store Mapress pressbakkene. De har vi jo bare to av, og de er ofte borte. De er i bruk, men vi vet ikke alltid hvor, sier Espen Holum og Erik Fjeldberg i Oslo-firmaet Rørpartner Varme & Sanitær i en artikkel i Rørfag.

ViaTracks Find sporing

Firmaet har nylig tatt i bruk ViaTracks Find, et nytt system for sporing av verktøy, utstyr og maskiner. Systemet er utviklet av norske Devinco AS. Selskapet tilbyr også systemer for ordrehåndtering og -dokumentasjon, mannskapsregistrering og en elektronisk kjørebok. Alle produktene er rettet mot håndverksbedrifter, entreprenører, elverk og sånt.

Til nå (august 2018) er sporingssystemet ViaTracks Find solgt i over 10 000 enheter.

Løsningen består av to hoveddeler:

 • En brikke montert på verktøyet som skal spores.
 • En ViaTracks-enhet montert i bil, container, lager e.l. De fleste har valgt å bruke kjøreboken ViaTracks til dette, men det kan også være en separat enhet.

Find-brikken på verktøyet sender radiobølger (2,4 Ghz) flere ganger i minuttet. Disse fanges opp av kjøreboken eller ViaTracks-enheten, som sender informasjon om sin egen posisjon  til en sentral server.

– Kundene logger seg på denne serveren på web eller gjennom en app på mobiltelefon. Her kan de søke opp et eller flere verktøys posisjoner, sier salgssjef Jan Tore Sætre i Devinco.

“Hei, du har kjørt fra meg!”

ViaTracks Find på mobil
Brukeren av ViaTracks Find får oversikt og sporing på webside eller i mobil-app.

Systemet oppdager og varsler hvis brukeren kjører fra et registrert verktøy.

– Du ser adressen den er på, hvilken bil den er i og hvor du kjørte fra den. Hvis du kjører fra verktøyet og det egentlig skulle vært i bilen, så får du melding på telefonen. Verktøy sier at “Nå har du kjørt fra meg. Nå må du snu!”, sier Sætre.

Devinco har selv utviklet systemet, og produserer enheter i Norge. Sporingsbrikkene måler 29x29x3 mm, og kan festes til de fleste typer maskiner, batterier eller bokser. De kan greit også festes til mindre gjenstander som nøkler og nøkkelknipper.

Syv år batteritid

ViaTracks Find operer med radiobølger. Det bruker mindre strøm enn Bluetooth og har bedre rekkevidde enn RFID. Løsningen er fullstendig uavhengig av verktøymerke, det trenger ingen app på mobilen for å registrere hvor utstyret er eller om det blir flyttet og brukeren trenger ikke tenke på å bytte batteri i brikken.

– Batteriet holder minst syv år. Det er lengre enn levetiden på det meste av utstyret som skal spores. Vi har derfor valgt å helstøpe enhetene slik at de tåler både støv, vann og kulde. En montert Find-enhet kan dermed «glemmes» i hele levetiden, og likevel gi kunden nødvendig informasjon om det som skal spores, sier Sætre.

Når batteriet går mot slutten får brukeren varsling om det. Det samme gjelder dersom det ikke er registrert signaler fra utstyret innen et valgfritt antall dager. ViaTracks Find er satt opp med kategoriserings- og søkeverktøy for “alle” typer verktøy, personlig eller felles for avdeling eller bedrift.

– Enkelt å spore

– Det er enkelt å spore riktig verktøy, både for de som jobber i felt og for dem som sitter på kontoret, mener Jan Tore Sætre.

Devinco har produsert et førsteopplag på 50 000 enheter, og ser for seg at dette skal være solgt innen neste sommer. Devinco melder om stor interesse, og antyder mulighetene for også en større internasjonal lansering.

Kostnaden ved systemet er todelt:

 • Selve brikken koster i underkant av 100 kroner pr stk.
 • Månedspris. Varierer etter hvor mange enheter bedriften har, men vil for mange ligge rundt 20 kroner pr Find-enhet.

Priser

Månedsprisen er oppgitt pr brikke pr måned. Altså med én brikke pr verktøy som skal spores. Find-brikkene forutsetter en kommunikasjon med en “vertsenhet” i form av lagerenhet eller kjørebok. Prisen på dette varerier etter bruksområde, med for kun verktøysporing er dreier det seg om 79 kr/mnd pr enhet.

– Dette blir en relativt liten del av kostnadene. Brikkene knyttes ikke til en spesiell bil eller lagerenhet, uten at det er behov for det ved personlig verktøy, avdelinger, prosjektverktøy eller lignende. Dagens løsning tar 60-70 enheter samtidig, og dette holder for de kundene vi har levert til pr i dag. Vi kommer i løpet av høsten med ny enhet som ikke har slike begrensninger i antall, legger Sæter til.

Så kan du selv regne ut hva bedriften kan spare om gutta (og jentene?) bruker f.eks en halv time mindre pr verktøy/år på å løpe eller ringe rundt og lete. Her er leverandørens webside for løsningen. 

(Oppdatering, 21. august 2018) Markedet for små, enkle sporingsystemer består nå av mange aktører og tilbud:

Hva er det: ViaTracks Find sporingssystem for verktøy og småutstyr.
Hva koster det: 100 kr pr brikke/verktøy i kjøp, samt en månedspris ca pr 20/mnd/stk.
Hvor kjøpes det: Hos Devinco AS.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

2 kommentarer

 1. Hei

  Vi vurderer å merke vårt verktøy, containere osv.

  Meddele oss litt info som:
  – Kan software prate med Visma pr i dag eller i fremtiden
  – Hvor stor er evt. GPS brikke ?
  – Hvordan festes den ? F eks på en slagdrill / motorsag osv.
  – Batteri og levetid
  – IP tetthet
  – Kostnad ved f eks 100 enheter
  Engangskostnad + mnd. kostnader

  1. Hei.
   Det er spørsmål som må stilles til leverandøren, Devinco AS. Vi er bare “avisen” som skriver om det. Takk for at du leser Verktøy 24.
   mvh Jørn Søderholm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)