Bosch X-Lock, hurtigfeste på vinkelslipere.

Vil gjøre X-Lock til bransjestandard på vinkelslipere

Bosch har store planer for nye X-Lock. Vil gjøre det til bransjestandard på vinkelslipere, akkurat som SDS Plus og Max er på borhammere og Starlock er på gang på multikuttere.
Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Bosch vinkelslipere med X-Lock hurtigfeste
Hva koster det: Omtrent som tilsvarende produkter med tradisjonelt M14-feste
Hvor kjøpes det: Hos forhandlere, fra ca mai.

Bosch X-Lock, hurtigfeste på vinkelslipere.
Bosch X-Lock, hurtigfeste på vinkelslipere. (Foto: Leverandøren)

Bosch er som nevnt tidligere i ferd med å lansere X-Lock, et nytt system for hurtig og enkelt redskapsfeste på vinkelslipere. Skiver og tilbehør klikkes fast på maskinen, og løses ut med en låsespak. Den tradisjonelle festemutteren er vekk.

Jan Lindbjerg, Bosch Powertools.
Jan Lindbjerg, Bosch Powertools.

– Prisene på maskiner med X-Lock kommer stort sett til å matche nåværende priser, sier Jan Lindbjerg.
Han er kommunikasjonssjef i Bosch Powertools.

Blandede reaksjoner

Vinkelslipere med det nye systemet kommer til å være tilgjengelig hos forhandlere fra mai måned.

Systemet vekker blandede reaksjoner hos norske verktøyinteresserte. Noen mener det er bare tull, andre uttrykker glede over en lovende enkelhet. Dette kommer fram i kommentarer på Verktøy 24s Facebook-side og på den store gruppa VerktøyNorge.

Bosch selv har store planer og ambisjoner for det nye hurtigfestesystemet.

– X-Lock er et Bosch-konsept. Men som du også viser i en artikkel har flere av de store skiveleverandørene allerede blitt med på vognen. Det kommer til å bli en ny markedsstandard, i stil med SDS+ og SDS Max, og Starlock på multikuttere. De ble opprinnelig oppfunnet av Bosch, sier Lindbjerg.

Ingen kommentar

Det er stort sett også alt han ønsker å si om den saken.

– Hvorfor tror du / mener du at dette vil bli bransjestandard? Har Bosch kontakt med andre leverandører om mulig bruk av X-Lock, og vil dere kreve noen form for tillatelse eller lisens av andre produsenter som vil bruke X-Lock?

– Vi kan som nevnt se at de store leverandørene av skiver har tatt godt imot det nye systemet. Langt de fleste skivene er bakoverkompatible. De to andre spørsmålene kan vi jeg dessverre ikke kommentere ytterligere på i øyeblikket, sier kommunikasjonssjef Jan Lindbjerg i Bosch Powertools.

Om de lykkes med å skaffe seg verdensherredømme gjenstår å se. Metabo – førstevalget blant mange vinkelsliperbrukere i mekaniske og industriell bruk – følger nøye med, men har foreløpig ikke kjøpt lisens av Bosch.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.