Nyheter

Hilti med personlig kran

Først var det eksoskjelett, nå kan du få din egen kran på ryggen. Motek lanserer Hilti EXO T-22.

Hva er det: Hilti EXO T-22 «ryggkran»
Hva koster det: 24 990,- eks mva
Hvor kan det kjøpes: Motek AS

Krana er laget for å lette vekten man holder i hendene, og kan ha noen store fordeler. Repetitiv mesling og boring i betong kan gå hardt utover kroppen. De tyngste maskinene egner seg egentlig kun for bruk på gulv, med mindre du har superkrefter. Det vil si at denne typen arbeid på vegg, i hoftehøyde eller høyere, krever bruk av mindre maskiner og kan ta lengre tid å få ferdig.

Les også: Hilti Jaibot lanseres i Norge

Med personlig kran på ryggen kan større maskiner også brukes på vegger. (Foto: Hilti)
Med personlig kran på ryggen kan større maskiner også brukes på vegger. (Foto: Hilti)

EXO T-22 er Hiltis nye ryggsekk-kran, og skal få bukt med disse problemstillingene. Som de selv sier er god ergonomi viktig for å unngå plager i muskler og skjelett. Komfort hjelper ikke bare på humør og konsentrasjon, men kan faktisk hjelpe helsa også.

Smart programvare

EXO-T (ikke til forveksling med eksoskjelettet EXO-S) fordeler den vekta du ellers ville holdt i hendene ned til hofta ved å henge verktøyet i en kabel med automatisk justering. Elektronikken skal justere seg selv med bevegelsene dine ved at Hiltis egen programvare styrer trinsesystemet. Maks vekt ser ut til å være 17 kg, som i teorien vil si at Hiltis største meiselhammer kan brukes på vegg.

Krana går på Nuron-batteriene og bæres akkurat som en stor tursekk. Skulderstropper og hoftebelte justeres etter eget behov, og enheten styres med en integrert fjernkontroll. Fjernkontrollen ser ut til å justere høyden på verktøyet «hands-free», men input fra brukeren styrer også lengden på kabelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)