NyheterTeknisk

Holder styr på trekkefjæra

Trekkefjær i fri dressur kan være utfordrende. Her er fem verktøy med trekkefjær på disiplinert rull i kassett. Ett av dem er nytt og norsk.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Trekkefjær i kassett, diverse produsenter.
Hva koster det: 239-2500 kr eks mva
Hvor kjøpes det: Biltema og elektrogrossister

Trekkefjæra er i mange tilfeller trikkerens gode følgesvenn. Nylon, plastbelagt stål, glassfiber eller billigfjær i flatt stål. Alt etter budsjett, bruksområde og dimensjoner. Uansett er den for mange et nødvendig hjelpemiddel for å få fram kabelen dit den skal være.

Holde kontroll

Jeg er selv verken faglært eller selverklært elektriker, og har lite erfaring med trekkfjæras gleder og sorger. Men fra ellers velinformerte kilder opplyses at det kan forårsake en smule banning og frustrasjon å holde kontroll på fjæra. Spesielt i overgangene mellom tilstanden der den henger pent og rolig i en kveil baki bilen og praktisk bruk i et el-anlegg.

Driftige sjeler har sett behovet og laget verktøy for de som vil holde stram dressur på trekkefjæra. Det vil si en kassett til oppbevaring og uttrekk av akkurat så mye du trenger.

Sist ut på dette var Toolsinvent, en liten “Petter Smart-bedrift” på Sørlandet. Samme bedrift som står bak Veggboksmontøren, som er det nyeste produktet derfra. Forrige gang sjefen der tok på seg tenkehetta kom han opp med Rullinn, en oppsamler og beholder for trekkefjær.

Rullinn

I prinsippet et “uendelig rør”. Bruken er såre enkel: Fest trekkefjæren i låsesporet i oppsamleren og rull inn.
Trekk ut så mye fjær du trenger til å gjøre jobben. Trenger du hele trekkefjæren løsnes den like enkelt fra kassetten. Henges i beltet eller på en knagg med karabinkrok.

Rullinn, fra norske Toolsinvent AS.
Rullinn, fra norske Toolsinvent AS. (Foto: Leverandøren)

Rullinn sies å fungere med de fleste trekkefjærer på markedet, og selges også i en pakke inkludert 20 meter trekkefjær. Sistnevnte er observert hos en nettbasert elgrossist til rett under 600 kroner inkl mva.

De som skal ut og kjøpe trekkefjær kan også velge flere varianter og merker der trekkefjæra leveres ferdig i kassett. Selve kassetten ser i mange tilfeller lik ut (bortsett fra farger og logo), og kommer fra Taiwan-selskapet Ninja Fish Tape. Det sier seg å være en ledende produsent av kabeltrekkeverktøy. I noen av disse er både fjær og kassett fra Taiwan, i andre tilfeller kun kassetten.

Runpo5

Runpo5 er et eksempel på sistnevnte. En – etter sigende – høykvalitets trekkefjær laget i Østerrike, importert til Norge av Castor AS.

Runpo 5.
Runpo 5. (Foto: Leverandøren)

– Trippel tvunnet nylon trekkefjær. Det unike med fjæren er høy skyvekraft, søketuppen og kassetten. Den fungerer som smart oppbevaring, og enkel inn- og utrulling, sier salgs- og markedssjef Hellik Sønju Hansen i Castor AS.

Den selges hos de alle de største el-grossistene, og er observert hos den nettbaserte elgrossisten nevnt over til 2200 kroner inkl mva. Würth selger det samme produktet under eget navn til 2500 kr eks mva.

F.v. Biltema trekkefjær, Würth (Runpo5 med Würths logo) og Haupa.
F.v. Biltema trekkefjær, Würth (Runpo5 med Würths logo) og Haupa. (Foto: Leverandørene)

Kassetten de kommer i er ikke unik. Samme type kassett finner vi på trekkefjærprodukter fra Haupa (sett på nett til 1330 eks mva) samt en billigvariant hos Biltema til 239 kroner. Sistnevnte med 25 meter trekkefjær i flatt stål.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)