Nyheter

Veggboksmontøren holder elektromontøren på beina

Veggboksmontøren er en snedig liten nyhet som holder elektromontøren på beina. Med denne kan man montere veggbokser med nøyaktig lik høyde fra gulvet – uten å gå ned på knærne. Norsk er den også.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Veggboksmontøren
Hva koster det: En snau tusenlapp.
Hvor kjøpes det: Hos elektrogrossister

Elektromontører på knærne er et vanlig syn. Ikke nødvendigvis med ring i lomma og giftemål for øyet. Elektrikere er vel omtrent likt representert som andre yrkesgrupper på frieristatistikken. Men mye av jobben foregår på knærne, med saker og ting som foregår i lav høyde.

Veggboksmontering

Nå har et par små selskaper på Sørlandet kommet opp med en finurlig skapning som kan ta vekk én av disse lavtliggende operasjonene for elektromontører: Montering av veggbokser.

Til deg som ikke er så godt inne i elektro: Veggbokser er bokser som forbinder trekkerør og huser koblingene til hver eneste bryter, kontakt eller andre tilgangspunkter i et skjult elektrisk anlegg.

I et større bygg er det gjerne flere hundre slike veggbokser. Mange av dem befinner seg i lav høyde, like over gulvet. Omtrent i den høyden du venter å finne en stikkontakt til støvsugeren eller TV-en.

Repeterende og kjedelig oppgave

Hver eneste av de veggboksene må monteres fast i en stender før veggen lukkes. Det vil si at elektromontøren må ned på knærne, finne riktig høyde på veggboksen og sette den fast. Opp igjen med seg. Neste veggboks, ned på knærne.

Du skjønner tegninga…?

Det er en oppgave som er både repeterende og kjedelig. Nå er det lille produktet Veggboksmontøren i ferd med å spre seg ut i handelen gjennom landets elektrogrossister.

Veggboksmontøren

Veggboksmontøren
Veggboksmontøren forenkler montering av (…trommevirvel…) veggbokser. (Foto: Leverandøren)

Det er et svært så ukomplisert produkt: Et plastskaft med en høydejusterbar slagkloss og holder til veggboksen.

– En smart hjelper for montering av veggbokser med stål- eller spikerfeste. Ved å bruke veggboksmontøren kan du montere bokser i stående stilling uten å måtte ned på knærne for å måle hver boks på stenderne, sier leverandør Toolsinvent AS i sin produktomtale.

Bruken er enkel:

  • Still slagklossen inn på ønsket høyde, 40-300 mm CC boks.
  • Klikk boksen fast i holderen med magnet.
  • Sett staven mot gulvet, boksen med piggen mot stenderen.
  • Slå fast boksen med en hammer.
  • Gjenta på neste boks.

Samme høyde på alle bokser

Veggboksmontøren
Klikk fast – sett på gulvet – slå. Neste boks.

– Slik vil du få samme høyde på boks etter boks. Du vil øke effektiviteten betraktelig sammenlignet med den tradisjonelle måten å gjøre dette arbeidet på, lover Toolsinvent AS.

Selskapet er en ordentlig Petter Smart-Bedrift, med eks-elektromontør Rolf Egil Syrtveit til rors. Husker du Hola, den ovale hullsagen vi skrev om for et par år siden?

Den har nå Toolsinvent AS tatt på seg salg og markedsføring av, på grunn av tilgangen på elektrofagmarkedet gjennom grossistene. Det lille selskapet har flere andre produkter i sortimentet med betydelig “jøss-så-smart-faktor”. Kommer tilbake til noen av disse i senere artikler.

Elko på trestendere

Veggboksmontøren har to begrensninger det er greit å være klar over. Den funker ikke på Schneider bokser, og heller ikke på stålstender.

– Veggboksmontøren er laget for Elko og tilsvarende bokser med spikerfeste. Schneider bokser må monteres med skruer. Derfor virker ikke veggboksmontøren på schneider sine, sier daglig leder Rolf Egil Syrtveit i Toolsinvent AS.

– Hva med stålstender?

– I bygg med stålstendere benyttes skrue for montasje. Der kan ikke veggboksmontøren benyttes. Hvis dette er noe mange etterspør så tar vi en vurdering på om vi skal lage dette også. Der man monterer med drill og skruer må montøren uansett ned på knærne for å skru, sier Syrtveit.

Unnfanget og født på Sørlandet

Veggboksmontøren ble unnfanget gjennom en idé fra en annen Petter Smart-bedrift på Sørlandet, Voodoo Development i Mandal. Ideen kom fra Voodoo, produktutvikling og salg foregår hos Toolsinvent AS, mens selve produksjonen foregår hos Egeland Plast i Lillesand.

Et ekte norsk, kortreist og smart verktøy her altså. Produktet så dagens lys gjennom sist høst, og hadde sin premierevisning på en fagmesse sør i Rogaland i oktober. Nå er Veggboksmontøren altså på vei ut til grossistene.

Pris? Produsenten har ingen veiledende pris. Den er observert hos én forhandler til 995 kroner inkl mva, så da vet du omtrent hvor landet ligger.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)