Test og vurdering

Fra rot til ro med en stabel plastbokser

En haug plastbokser har gitt system i rotet, fred i sjelen og orden i garasjen. Valgte Systainer T-Loc, etter vurdering av flere systemer. Se hvorfor.

Tekst: Jørn Søderholm 

Organisering, lagring og transport av verktøy og utstyr er viktig. Jo mer man har, jo viktigere er det å ha kontroll på det. At jeg er et notorisk rotehue har fremkommet ved flere anledninger. Når noe skal gjøres har det til tider gått med like mye tid på å finne og hente saker som på reellt arbeid.

Bortkastet  tid til leting

Verktøy og utstyr flyter rundt i et uoversiktlig anti-system.
Før: Verktøy og utstyr flyter rundt i et uoversiktlig anti-system. (Foto: Jørn Søderholm)

Jeg ikke håndverker til daglig, så den bortkastede tiden blir verken timeført eller fakturert noen. Men bortkastet er den. Utstyrsbeholdningen er som magen: Den vokser med årene, så lenge man ikke gjør noe aktivt for å redusere den. Jo større den blir, jo mer går i den.

Utstyrsbeholdningen, altså.

Alt har gått inn i det samme antisystemet, som etterhvert har vokst til ca samme størrelse som Jupiters nest største måne.

Kofferter og utstyr i løsvekt.
Før: Kofferter og utstyr i løsvekt. (Foto: Jørn Søderholm)

Anskaffet utstyr som har blitt levert i plastboks eller -koffert har som regel fått lov til å bli værende i boksen, mens håndverktøy har fått flytte inn sammen med likesinnede i diverse varierende kasser, bokser eller vesker.

Alle disse bokser, kofferter og vesker har blitt lagret og flyttet på, men har aldri helt funnet seg til rette. Alltid er det noe som er i veien eller ikke passer inn.

Litt som Venstre og FrP i Regjeringen. Det er ikke rett, men man får gjøre det beste ut av det.

Ryddesjauen kommer

Jørn Søderholm
Før: Inderlig, drita lei av rotet. (Foto: Selfie)

Nå har tiden kommet til å ta seriøst grep. Ta tyren ved horna. Det er slutt på å gå utenom Bøygen, her skal det gås gjennom og ryddes. Kappeting med trollet? Bring it on!

Mitt “hemmelige” våpen heter Systainer T-Loc, et system av bokser og kofferter fra tyske Tanos. Jeg valgte dem etter en prosess med flere andre systemer. Mer om det lenger ned.

Systainer T-Loc

Noen tror Systainer T-Loc er Festool-kofferter.  Sannheten er at den tyske produsenten Tanos er spesialist på akkurat sånne systemer, og lager Systainer T-Loc i spesialfarger til Festool.

Og i egne versjoner til andre merker. Mirka er én av dem. Nylig har også Panasonic gått over til de samme boksene.

(Oppdatering: Etter at denne saken først ble publisert har vi fått vite at også Fein nå leverer sin største maskin SuperCut i Systainer T-Loc. Den kom som en “Edition” utgave, men nå som standard for både lednings- og batteiversjonen. Man får også kjøpt Systainer-innlegg som passer til universalmaskinen Fein MultiMaster.)

Forskjellige farger, men akkurat de samme boksene. I Norge er det primært to steder man kan kjøpe tomme Systainer T-Loc bokser i et visst utvalg.

 • Tomme Festool-bokser, kjøpes hos Motek.
 • Origniale Tanos-bokser kjøpes hos Scan Emballasje AS.
Systainere i bil
Patmobilen var nesten full av luft med ABS-plastikk rundt. (Foto: Jørn Søderholm)

Jeg valgte å kjøpe tomme Festool-bokser hos Motek. Litt fordi jeg fikk et godt tilbud, mest fordi det funket best med nærhet, logistikk og transport. Også ved senere supplering.

Festool-verktøy har jeg ikke tatt meg råd til. Men boksene er akkurat like gode, uansett hva som er oppi dem.

Større risiko for tyveri

Systainer T-Loc tralle
Tralla er kjekk til å flytte en stabel bokser. (Foto: Jørn Søderholm)

Rent sikkerhetsmessig ville jeg foretrukket å kjøpe Tanos bokser. Det fremstår litt mindre attraktivt for en eventuell forbipasserende kjeltring, som måtte kaste et blikk inn i garasjen min og få noen gode ideer ved synet av en halv vegg full av Festool. Jeg må bare låse, og satse på at det går bra.

Om tjuven skulle lese dette: Don´t bother. Det ser dyrt og fint ut, men det er ikke spesielt heftige ting som ligger oppi de Festool-koffertene.

Å kjøpe en røys sånne bokser er dyrt. Det koster mer enn jeg noengang trodde jeg skulle komme til å bruke på tomme plastbokser til å putte verktøy oppi. Selv med et godt tilbud fra leverandøren.

Dyrt – men god investering

Jørn Søderholm
Etter: Godfølelsen og lett barnslig glede over ordning och reda. (Foto: Selfie)

Men en god organisering av verktøyet er verdt hver eneste krone og hver eneste arbeidstime du kan investere i det. Når beholdningen har vokst et stykke forbi stadiet med en liten verktøykasse, en drill og en sirkelsag, så er en god organisering i mine øyne det viktigste “verktøyet” i hele samlingen.

Sånn sett er de boksene minst like mye verdt som en kostbar bordsag eller det lekreste, største Hazet-settet du kan tenke deg.

Systainer med nøkler og piper
En boks til “alt” som har med mutre og bolter å gjøre. Dvs fastnøkler, piper osv. Ikke akkurat fullt oppsatt bilverksted… (Foto: Jørn Søderholm)

De fleste merker og typer elektroverktøy kan leveres i koffert eller boks standardisert fra produsent. Boksene passer hverandre, og tar dermed mindre plass i lagring. Oftest kan de også låses fast i hverandre, som forenkler transport med bæring, i bil eller på tralle.

Bokser i system

verktøykofferter
Milwaukee HD, MakPak, Tstak og Lboxx ble vurdert som system. (Foto: Jørn Søderholm)

Noen produsenter bruker helt egne løsninger, andre velger bokser og systemer som også andre bruker. Milwaukee er et eksempel på førstevnte. Deres HD-kofferter har jeg ikke sett hos andre.

Dewalt leveres ofte i Tstak-bokser, som også selges på ettermarkedet under Stanley-merket i samme konsern. Det har blitt stadig vanligere med systemer der bokser fra ulike produsenter passer sammen. Makita MakPak er for eksempel samme system som Hikoki (tidligere Hitachi), inkludert Hikokis festemiddelsystem MFT. Dette tror jeg også er samme system som Festool ble levert i før Systainer T-Loc kom inn i bildet.

Blå Bosch leveres ofte(st) i Lboxx kofferter. Disse kommer egentlig fra Sortimo, og er lett å integrere i Sortimo bilinnredning.

Trikset er å standardisere på én type

Oppbevaring i Essbox
Essbox er gull til så mangt. Men dette er upraktisk. (Foto: Jørn Søderholm)

Disse boksene er supre til å lagre både maskiner de evt ble levert med, eller til å lage egne systemer for oppbevaring av alle slags verktøy og utstyr. Eller hva som helst annet, egentlig. “Trikset” er bare å standardisere på én type slike bokser, og tilpasse dem for eget bruk.

Et antall bokser klikket fast i hverandre til én enhet er mer rasjonelt og effektiv i flytting og lagring enn noe som ser ut som et ras. Utallige (?) hjemmesnekkere og håndverkere har tenkt innenfor sine bokser og valgt sine løsninger. Og det er altså det også jeg nå har gjort.

Derfor valgte jeg Systainer T-Loc

Valget falt til slutt på Systainer T-Loc etter en prosess med flere navn på lista.

Verden er full av systemer, kasser og løsninger for verktøy. Milwaukees standard HD-kofferter og nye Packout ble vurdert, men forkastet da de ikke passer til hverandre. Toughsystem fra Dewalt ble vurdert, men forkastet av samme grunn fordi det ikke passer Tstak-kofferter.

Systainer T-Loc i innebod
“Vinterlagring” i innebod. (Foto: Jørn Søderholm)

Jeg synes det er rart at to giganter velger å lage nye, dedikerte kassesystemer som ikke passer til systemene de har fra før. Men dem om det.

Min kortliste besto til slutt av Tstak, Lboxx, MakPak/Hitachi og Systainer T-Loc.

MakPak/Hitachi: Passer muligens med andre merker også (?). Finnes i noen ulike størrelser. Ikke tilgjengelig med skuffer, såvidt jeg vet. Rimelig solid, i ABS-plast. Tomme bokser kan kjøpes til en rimelig penge fra eventuelt overskuddslager hos forhandler.

Oppdatering etter leserkommentar: MakPak og Hikoki bokser er første generasjons Tano Systainer, og delvis kompatibel med Systainer T-Loc. Kan stables under T-Loc, og låses fast med låsehemper. Kan ikke låses fast over T-Loc.

Tstak: Solide saker. Både plasttype og konstruksjon framstår som mest robust av alle disse. Enkelt å få kjøpt tomme Stanley bokser på ettermarkedet til ok priser. Ganske bra utvalg i boksvarianter, med og uten skuffer. Lett å ta i bruk hvis man har mye Dewalt.

Systainer T-Loc: Stort utvalg i størrelser, modeller og varianter, med og uten skuffer. Flere typer sortimentbokser. Delvis kompatibelt med MakPak/Hitachi. En T-Loc-boks kan klipses fast oppå en MakPak/Hikoki, men sistnevnte kan ikke klipses oppå eller midt i en T-Loc-stabel.

Lboxx: Greit utvalg i størrelser. Ikke med skuffer, men med kassetter med plass til flere sortimentbokser. Ville antakelig vært førstevalg om jeg var håndverker med servicebil (og budsjett til Sortimo innredning).

Finale med Tstak og Systainer T-Loc

Skuff med tape
Skuffeboksene er fine til organisering. (Foto: Jørn Søderholm)

I “finalen” var det bare Tstak og Systainer T-Loc som sto igjen på scenen. Jeg ville antakelig sluppet billigere unna med Tstak enn Systainer T-Loc i det samme oppsettet. Tstak gir dessuten inntrykk av å tåle mer slag og juling enn de andre. For min del skal utstyret lagres mer enn flyttes, og i flytting blir det uansett håndtert ganske forsiktig, uten særlig lemping og steinkasting.

Sluttvalget falt på Systainer T-Loc av tre grunner:

 1. Beste forhold plass/vekt
 2. Beste utvalg av varianter til mitt bruk. Spesielt variantene med skuffer.
 3. Lokkløsningen gjør det mulig å (forsiktig!) åpne en boks midt i eller nederst i en stabel, uten å ta den ut av stabelen.
Diverse Kreg fikk flytte inn i en egen boks.
Diverse Kreg fikk flytte inn i en egen boks. (Foto: Jørn Søderholm)

Med leveransen fra Motek lastet inn i “Patmobilen” – min lille Transit Connect var nesten full av luft med plastikk rundt – var det bare å gå løs på Bøygen.

Organisering og “innflytting”

Eller å flytte verktøyet fra Anti-systemet over i sine respektive Systainer, som det også kalles. Organisering og valg av “sampakking” er en individuell øvelse. Hvilke verktøy skal pakkes sammen? Hvilke skal i egne bokser?

En ordentlig kosejobb et par ettermiddager, og en interessant måte å tenke gjennom hva man gjør, har gjort og kommer til å gjøre. Her vil det være opp til hver enkelt hvordan man organiserer det. For min del ser den foreløpige fordelingen slik ut:

 • Mutter & bolt. Muttertrekker, piper, hylser, skraller og fastnøkler.
 • Bore & skru. Batteridriller, bits og diverse bor
 • Fein-sag og vinkelsliper
 • Fres og høvel,
 • El
 • Kreg (jiiger, skruer, klemmer)
 • Mirka
 • Luft og varmluft
 • Sirkelsager
 • Lasere og stendersøkere
 • Kjeks + Dremel i skuff
 • Sortimentboks spiker, stift, dykk
 • Sortimentboks skruer
 • Lim & fug
 • Maleutstyr, sparkel osv.
 •  Skuffer:
  • Hullsager
  • Blikkverktøy
  • Limpistol og stiftepistol
  • Tape
  • Strips, patentbånd, popnagler
  • VVS
  • Mur og flis

Dessuten et par-tre spesial-varianter:

 • MFT med arbeidsbord-lokk i MDF, med hull til klemmer osv.
 • HWZ med innsats for diverse håndverktøy. Elsker ideen, men er lite fleksibel mtp hva den har plass til. Kryssfinér, tilpasses enkelt med bor, sag og fil til egen bruk.
 • Strømuttak med skjøteledning. Høy pris, og den boksen jeg er mest i tvil om det var verdt det.
SYS-HWZ, med innsats i kryssfiner til diverse håndverktøy.
SYS-HWZ, med innsats i kryssfiner til diverse håndverktøy. (Foto: Jørn Søderholm)
Innsats SYS-HWZ
God idé med den innsatsen. Men den er veldig spesifikt laget, og krever tilpasning til eget bruk. (Foto: Jørn Søderholm)
Før: Lim og fug har fått flytte inn i en egen boks.
Maling i Zarges
Malingsavdelingen har fått tildelt en stor Zarges-kasse. Lokket blir etterhvert et malebord.
"Maleverkstedet" har vinterhi under en hylle i boden.
“Maleverkstedet” har vinterhi under en hylle i boden.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

4 kommentarer

 1. Kan melde om at Hitachi/Hikoki Makita, MFT etc. alle leveres i systainer. Riktig nok en eldre type, men de er halvveis kompatible med de nye t-loc variantene, de nye kan stables på de gamle, men ikke omvent.

  1. Hei Erik.
   Takk for kommentaren. Du har helt rett. Jeg er/var klar over det, men ser at det ikke kom særlig tydelig fram i artikkelen. Har skrevet inn en presisering om det nå. Takk for at du leser Verktøy 24.
   mvh Jørn / Verktøy 24

  1. Hei Ivan. Din norsk er utmerket ??.

   Ja, de boksene er svært stabile. Både individuelt i materiale og form, og stablet/låst sammen i en stabel. Sortimo / Bosch Lboxx var ett av de andre systemene som ble vurdert.
   Mvh Jørn Søderholm, Verktøy 24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)