Nyheter

Kan gi sykdommer via muggsopp og dårlig inneklima

Dana Lim advarer mot feil bruk av fuge og lim i ny pressemelding.

Kortversjon: Dana Lim fremhever monteringslimet Cool Tack i en pressemelding om konsekvensene av dårlig fuging og liming.

English summary: Dana Lim are promoting their Cool Tack construction adhesive via a press release about the consequences of sloppy work.

Få land har like mange som eier egen bolig som i Norge. Med det følger også mange oppussingsprosjekter, ikke minst i kjølvannet av den økte interessen for boligflipping de siste årene.

Med mange prosjekter følger imidlertid også mange byggefeil. Dana Lim siterer en rapport fra Menon Economics som viser at det er minst én byggefeil i over halparten av alle boligenheter fra perioden 2010-2020. Mulig de som spesielt har betalt for arbeid utført av andre kan kjenne seg igjen her?

Les også:

Dana Lim tar sats i Norge

Nytt fugeskum krever ikke kurs

– Hvis man ikke har fugingen på plass har man et dårlig utgangspunkt for det videre byggeprosjekt hvor det kan ende med å koste penger i reparasjoner, men også skape dårlig inneklima, forteller Rune Ludvigsen, Key Account Manager i Dana Lim Norge.

Worst case

Byggefeil kan gå ut over en bolig på flere måter, både konstruksjonsmessig og for inneklima. Fuger og lim er en viktig del av konstruksjoner – det skal både feste og ta opp bevegelser i materialer, men også hindre vanninntrenging og virke isolerende mot temperatur.

- Alt som skal bygges må ha et solid fundament. Det viktigste er å gjøre et godt forarbeid, og det gjelder fuging og liming, forteller tømrer og snekker Martin Mange. (Foto: Ole Bråthen Uhlen / Dana Lim)
– Alt som skal bygges må ha et solid fundament. Det viktigste er å gjøre et godt forarbeid, og det gjelder fuging og liming, forteller tømrer og snekker Martin Mange. (Foto: Ole Bråthen Uhlen / Dana Lim)

I verste fall kan dårlig tetting og isolering føre til dårlig inneklima og dannelse av muggsopp, som kan gi luftveissykdommer på de som oppholder seg i boligen.

Feil med fuger og lim er ikke alltid synlig, og feil gjort tidlig i et prosjekt vil kunne følge jobben videre. Snekker og tømrer Martin Mangen påpeker viktigheten med godt forarbeid.

Fuge er ikke bare fuge

– Alt som skal bygges må ha et solid fundament. Det er viktig at det gjøres ordentlig, hvis du slurver i starten så vil den feilen følge bygget videre. […] Jeg har vært med på å ta opp fuging hvor det hadde blitt lagt feil type fugemasse og resultatet var at fugen hadde løsna, forteller Mangen.

Fuge er ikke bare fuge heller. Mangen opplyser at en typisk feil han ser er fugemasse for innendørs brukt ute. Spesielt temperaturendringer og UV-stråling går hardt ut over inne-fugemasse, da den ikke er laget for å tåle det.

Slurv gir risiko

– Hvis du har slurva litt med fugingen, at du ikke har lagt den tykt nok eller ikke har glattet den ut, risikerer du at det kommer lekkasje, legger han til.

I pressemeldinger er det typisk et produkt de ønsker å promotere, og dette er intet unntak. Mangen roser selv monteringslimet Cool Tack fra Dana. Det kan like godt brukes ute som inne, og tømreren sier han er positivt overrasket over både hvor enkel den er å legge og hvor godt den holder seg på plass. I tillegg skal det kunne hefte ned til -15 ℃.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)