Nyheter

Ny spikerskrue til kledning og terassebord

Den skytes med spikerpistol og justeres eller demonteres med skrutrekker. En ny “scrail” spikerskrue kan få opp farta på montering av terrasse og kledning.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Scrail spikerskrue 53 og 57 mm, til kledning og og terrasse.
Hva koster det: 2490/pk (terrasse), 850/pk (kledning) og 8190 (pistol). Eks mva.
Hvor kjøpes det: Hos Motek AS

De fleste er enige om at terrasser og plattinger i tre skal skrus, ikke spikres. Spiker har en tendens til å jobbe seg ut av treverket over tid, mens skruer holder seg bedre. På kledning er det mer delte meninger. Mange foretrekker skruer også på kledning, spesielt hvis den skal stå ubehandlet.

Skyte eller skru

Terrassebord skutt fast med spikerpistol.
Terrassebord skutt fast med spikerpistol. (Foto: Leverandøren)

Men ting skal gjerne gå fort. Spesielt der noen betaler for arbeidstida. Når treverk skal settes fast i annet treverk er det fryktelig fristende å skyte det med spikerpistol i stedet for stå der en evighet med skrumaskin. Det går alltids fortere med en skruautomat, men ingenting slår spikerpistolen på fart.

For gjør-det-selv-krigere er det litt mer schwung over lyden av en spikerpistol i 12,7 skuddtakt (sjeldent så raskt, men kan hende i beste fall) over nabolaget, fremfor skrumaskin-hviningen.

Spiker + skrue = Scrail

Tyske Beck Fasteners lager en del ulike scrail-produkter. Det er et festemiddel som er både spiker og skrue i ett. Fra engelsk, altså: “Screw” og “nail” sammenslått blir “Scrail”. Den kan skytes med pistol som en spiker. Men den har gjenger og et hode med skruespor, og kan justeres eller fjernes som en vanlig skrue. Vi har tidligere skrevet om slike scrails for blant annet takplater og sponplater. Beck står for øvrig også bak den eneste spikeren i tre som kan skytes med pistol.

Nå har Becks norske importør Motek begynt å levere en 3,3 mm scrail spikerskrue for montering av treverk utendørs.

Scrail for terrasse og kledning

Den leveres i to lengder og versjoner:

 • Scrail terrasse. Syrefast, 57 mm til 28 mm impregnerte terrassebord
 • Scrail 1 lags kledning. Fascoat, til kledning som skal beises/males. 53 mm til 19 mm kledning og 36 mm lekt

Begge versjoner har en butt spiss for å unngå at treverket sprekker. Hodet er av senktype som gjør at den ikke presses opp når terrassebordene sveller. Festesonen er overflatebehandlet med en spesiell “diamond coating” som skal gi en høyere uttrekksverdi enn ubehandlet stål.

Scrail spikerskrue leveres plastbåndet med 200 spiker pr bånd. Den skytes med en dertil egnet magasinspikerpistol. Motek leverer selv en Everwin FCN90L, en coil- eller magasinpistol for opptil 300 båndede spiker 50-90 mm.

Scrail og pistol bruker i følge en pressemelding fra Motek bare en fjerdedel av tiden, sammenlignet med skrumaskin og løse skruer.

– Våre tester viser at tidsgevinsten fra løse skruer er ca. ¾, og halve tiden når man sammenligner med magasinerte skruer. Dette vil på en 100 kvadratmeter terrasse utgjøre en variasjon mellom 1 til 4 timer i ren monteringstid, sier Motek.

Hva er det: Scrail spikerskrue 53 og 57 mm, til kledning og og terrasse.
Hva koster det: 2490/pk (terrasse), 850/pk (kledning) og 8190 (pistol). Eks mva.
Hvor kjøpes det: Hos Motek AS

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

4 kommentarer

 1. Just done a 110 kvm terrasse with these. Yes it is quicker, no doubt. Cost, if you used A4 screws it would cost you Nok2700, using spiker scrail it costs Nok11000 ink Mva, thats a Nok8300 difference. Result, not great. After a few days we could feel the boards lifting slightly, nowhere near as tight as a screw. From a business point of view, it does’t make sense. I could pay someone Nok250 per hour to screw the boards down and i will still be ahead. Screws all day long.

  1. Hi Lee
   That´s a really interesting point of view. I figured it would cost more than cheaper alternatives, but had no idea the difference would be that big. Thanks for posting – and for reading at Verktøy 24.
   Best regards
   Verktøy 24
   Jørn Søderholm

 2. Forskjellen på å feste terrasse bord gå ikke ved å spiker kontra skrue men ved flatt hode kontra senkhode.
  Jeg snakker med 2 års erfaring i egen terrasse.

  1. Hei David! Takk for innspillet. Fint at du deler konkrete erfaringer.
   mvh Jørn / Verktøy 24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)