Nyheter

Rad-ikal trekker – drar til med over 6700 Nm på 18V batteri

Du trodde kanskje muttertrekkere med 1000-1500 Nm er kraftige saker? Glem det. Her er to nye Rad Torque momenttrekkere. Det er kraftige saker, det. Én drar over 4000 Nm på luft, den andre drar 6700 Nm på 18V batteri. Og det skjer uten én eneste vibrasjon. 

Tekst: Jørn Søderholm

Her på Verktøy 24 har vi skrevet en del om muttertrekkere. De store tallene sitter gjerne løst når produsentene forteller om hvor mye Nm som leveres.

Noen snakker også ned sine egne tall. Moment på noen hundre Nm er vanlig. De kraftigere “vanlige” muttertrekkerne kliner til med over 1000. Nå begynner de også å runde 2000 Nm. Det finnes også tohånds slagtrekkere som peiser på med 2-3000 Nm.

Viktige vibrasjoner

For folk som jobber mye med trekker er vibrasjonene en faktor man må ta hensyn til. Ellers risikerer man likfingre.

Så har vi de som jobber med store dimensjoner. STORE dimensjoner, altså. Jernbane, vindmøller, industri og anlegg. Der fniser man av 1000 Nm, gjesper av 2000 og begynner å vurdere å sette fra seg kaffekoppen på 3000. Fra 4000 og oppover, da snakker vi bissniss.

Momenttrekker med planetgir

Her er det momenttrekkere som gjelder. Her er det ingen roterende hammer som slår mutter og bolt opp eller ned gjengene. Her sendes kreftene fra motoren gjennom et planetgir som veksler kreftene ned. Langt ned.

En momenttrekker vrir mutter eller bolt til et forhåndsinnstilt moment. Ingen vibrasjon, ingen slag, ingen pulsering. Kun en maskin som er så jævlig hard i klypa at den kan vri en mutter på størrelse med Aunt Mables muffins helt “hjem”, med et moment på noen tusen Newtonmeter.

Med en momenttrekker med totrinns planetgirboks kan en svær rørflens med 25-30 M50 bolter lukkes og teites til spesifisert moment raskere enn med noe annet redskap, og med høy grad av momentsikkerhet.

Gjenta innstilt moment

Én ting er at momenttrekkere vrir med en utrolig kraft. Det kan være kjekt når man skal ha løs grove bolter som sitter godt. I montering er forutsigbarhet vel så viktig med slikt utstyr: Her skal man kunne velge et moment, og mutteren trekkes til med nøyaktig det momentet.

Det samme gjentas på alle de andre mutterne i oppgaven, gjerne dokumentert med en logg.

Hydraulikk, luft og strøm

Hydrauliske momenttrekkere er de mest ekstreme, med maksimale momentverdier på både fem og seks sifre. Slikt utstyr drives av en oljestrøm fra en hydraulikkpumpe eller hydraulisk uttak på en maskin eller lastebil.

Da er det enklere med momenttrekkere som drives av luft eller strøm. Eller batteri der man ikke har tilgang på verken olje, luft eller nettstrøm.

Rad Torque

Rad Torque Systems er en av de største og mest erfarne produsenten av momenttrekkere på luft, nettstrøm og batteri. I følge importør Maskin K. Lund AS den mest erfarne av alle. Momenttrekkere er en verktøytype som har vært der lenge, men som det nå går mer av enn tidligere.

– Ja, etterspørselen blir større og større. Dels på grunn av kraften, dels fordi det er null vibrasjon i verktøy som dette. Vibrasjonssikkerheten er viktig for folk som jobber mye med slikt. Det brukes av folk i industri, jernbane, kraftverk, vindmøllemontører, entreprenøer og så videre. Alle som skrur store bolter med stort moment, sier salgsingeniør Ole Kristian Rustan i Maskin K. Lund AS.

Nå er Rad Torque Systems aktuell med to nyheter, som er noe av det råeste og mest radikale innen denne kategorien.

På luft – Rad 30 DX

Rad 30 DX momenttrekker
Rad 30 DX. Luftdrevet lettvekter med kraft i klypa. (Foto: Produsenten)

Rad 30 DX er den ene, der en nyutviklet planetgirenhet spiller hovedrollen. Med en driftsvekt på 6,5 kilo er det en lettvekter i denne kategorien.

I følge Rad Torques egen omtale er det den letteste maskinen på markedet i klassen 3000 fotpund, som tilsvarer drøyt 4065 Nm.

– Regnet på forholdet mellom kraft og vekt er dette vår sterkeste maskin til nå, sier ingeniør Chris McKerihen i melding om den nye Rad 30 DX.

På batteri – B-Rad Select 5000

B-Rad Select 5000 momenttrekker
B-Rad Select 5000. Batteridrevet momenttrekker på over 6700 Nm. Er det noe kjent med maskin og batteri? Jepp, de er fra Metabo. (Foto: Rad Torque Systems)

Så har vi den andre. B-Rad Select 5000. En batteridrevet – derav B-en – enhet som skrur med inntil 5000 fotpund. Det tilsvarer 6780 Nm. I en batteridrevet maskin som inkludert girboks veier 8,6 kilo.

– Alle vil over på batteri nå for tiden. Teknikere kan ta denne med seg ut i felt, uten å bekymre seg for tilgjengelig luft eller strøm. Og uten å ofre tilgjengelig skrukraft, sier teknisk supportsjef Brian Warmerdam i Rad Torque Systems i en nylig melding om batterimaskinen.

Maskin og batteri fra Metabo

Børsteløs motor? Jajamen, det får man også her. Den har også en automatisk back off, som gjør at den slipper trykket på motholdet når innstilt moment er oppnådd.

Maskiner og batterier i B-Rad-serien er for øvrig velkjente saker: De kommer fra Metabo.

– Dette har Rad brukt i alle år. Metabo er desidert den beste maskinen etter Rads mening. Det gjør også at både lader og batterier kan lett skaffes i Norge, sier Ole Kristian Rustan.

Priser

Hva koster ting som dette? Ikke småtterier.

Rad Torque trekkere levert av Maskin K. Lund AS starter på 41 000 og strekker seg opp til 280 000 for E-Rad Blu med elektronisk styring og en nøyaktighet innenfor tre prosent av innstilt momentverdi.

Spesifikt for de som er nevnt i denne artikkelen: Rad 30 DX (luft, ny girboks) ligger rett over 74 000. Den nye B-Rad Select 5000 (batterimaskinen) har ikke fått norsk pris ennå, men en gjetting på 90-100 00 vil ikke være så ulogisk basert på hva andre B-Rad maskiner koster. Ja, det er eks mva. I tilfelle du lurte.

Hva er det: Momenttrekker. Mutter- og boltetrekker uten slag og vibrasjon, skrur med stor kraft.
Hva koster det: 41 000 – 280 000. Eks mva.
Hvor kjøpes det: Rad Torque Systems føres i Norge av Maskin K. Lund AS.

En fersk promvideo av B-Rad batteritrekker med digital styring.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Én kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)