Nyheter

Voksen kapp- og gjærsag på batteri

Dewalts nye batteridrevne kapp- og gjærsag lover 210 kutt i 2×4″ på én batterilading. Er det den ultimate tømrersaga?Dewalt fortsetter utrullingen av maskiner som bruker det nye XR Flexvolt 18-54V batteriet. Fra før har de kommet med en sirkelsag og en 125 mm vinkelsliper med lovende spesifikasjoner, og det som må (kan?) være verdens første batteridrevne bordsag.

Nå kommer også kapp- og gjærsagen DCS777 basert på XR Flexvolt-teknologien.

Tilgang på strøm

Rekk opp en hånd den som har irritert seg over problematisk tilgang på strøm til Elu-saga/kapp- og gjærsaga…

Tenkte det, ja. Her har de gulsvarte kommet med en sag som rykker inn på ønskelista til mange håndverkere og kresne gjør-det-selv-ere.

God utholdenhet

Dewalt lover at den børsteløse motoren skal få mye ut av det nye batteriet. 210 kutt i 45×95 trevirke. Det er svensk for 2×4″, men de har lagt seg tre millimeter under norske 48×98.

– Det tilsvarer en hel dags arbeid for en profesjonell håndverker, sier Dewalt i pressemeldingen om den nye saga.

En infoside på norsk om den samme saga er litt mer beskjeden i løftene:

Her loves det 220 kutt, men i den noe mindre 36×66 mm. Hva er det for slags dimensjon, forresten?

Kan flyttes rundt på bygget

At ledninga er borte gjør det betydelig enklere å ta saga med rundt på bygget. De har også gjort saga såpass kompakt og lett at det bør være grei skuring å flytte den med seg:
– Vekt 14 kilo
– 49 x 55 x 59 cm (bredde x dybde x høyde)
– Sagblad 216 mm, 30 mm hull

Dimensjoner og vinkel

Det sies ikke noe konkret om hvilke kapasiteter den nye saga har når det gjelder dimensjoner eller uttrekkslende. Men den bruker 216 mm sagblad, og da bør den i alle fall greie en 2×8″ rett over.

Maks vinkel oppgis til 48 grader.

Det hadde jo vært hyggelig med et større blad og større utslag/vinkel på gjæringen. Men utviklerne skal jo ha litt å holde på med framover også….

Vil ikke erstatte større sag

Jeg tror ikke dette er en sag som kommer til erstatte en større og mer stasjonær sag. I alle fall ikke for proffene. Til det er begrensningene i sagbladstørrelse og gjæringsvinkel for store.

Men den vil være et finfint supplement, feks på et større bygg der man lettere kan frakte den med seg rundt. Det er mye god produktivitet i å slippe å labbe lange strekninger til saga.

Nye sagblader med tredelte tenner

Sagblad til Dewalt DCS777. To vinklede tenner, etterfulgt av en rensetann.
Sagblad til Dewalt DCS777. To vinklede tenner, etterfulgt av en rensetann.

A propos sagblad: Som med de andre maskinene i den nye XR Flexvolt-serien har denne nye saga fått følge av et sett spesialutviklede sagblader.

Bladene har karbidtenner med to forskjellige vinklinger, etterfulgt av en rensetann som sikrer effektiv saging og rengøring av sagsnittet.

Det skal minimere batterikraften som brukes for å utføre snittet, og batteriets levetid forlenges.

Smalt er strømgjerrig

Bladet er også temmelig smalt. Redusert bredde på karbidtannen reduserer motstanden under saging. Der skjer det samme: Det kreves mindre kraft til sagingen, noe som er med på å forlenge batteriets brukstid og gi flere kutt pr. lading.

Om den ikke er altfor imponerende når det gjelder bladstørrelse og vinkel, så er presisjonen bra: Det loves en repetisjonsnøyaktighet på 0,1 grad ved gjæring og 0,3 grader ved fasing.

Utstyr og pris

DCS777-saga er (naturligvis) kompatibel med Dewalts Airlock avsugssystem, den har en integrert vifte som fjerner støv fra kuttet under arbeidet og den har (også naturligvis) Dewalts ypperlige XPS saglinjemerking med skyggen av LED-lys.

Pris? Oja. Den koster.
Drøyt 10 000 med to batterier og lader. Evt 6 246 i soloversjon. Eks mva.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)