Teknisk

Brikke som holder styr på verktøyet

Milwaukees One Key-system får nå en svært nyttig tilvekst. Med denne brikken kan du via en app på telefonen ha kontroll på hvor verktøyet ditt er. Uansett merke på verktøyet.

One Key er Milwaukees system for administrasjon, innstilling, brukerbegrensning, tyverisikring og lokalisering av verktøy.

Et begrenset antall maskiner har One Key innebygget. Deriblant en slagbormaskin og en bor-/skrumaskin.
Et begrenset antall maskiner har One Key innebygget. Deriblant en slagbormaskin og en bor-/skrumaskin.

Et begrenset antall maskiner blir produsert med innebygget mulighet til å snakke med appen på mobilen. Systemet er i utvikling, og har høy prioritet hos Milwaukee.

Kan ta med annet utstyr

Men Milwaukee har også gjort det mulig å innlemme annet utstyr enn disse i en svært viktig del av systemet: Lokalisering, tracking og mulighet til å melde stjålet utstyr savnet.

Med en ekstern brikke – Milwaukee kaller det en “tick” – kan hva som helst av utstyr bli med i One Key-systemets sporing/posisjonslogging.

Tick ekstern brikke

One Key Tick festemetoder
One Key Ticken kan skrues, limes, poppes, tapes eller stripses på. Eller bare henge i en nøkkelring.

Brikken er på størrelse med en liten femmer, tykkelse som et par-tre femmere oppå hverandre. Brikken kan enkelt monteres på nær sagt hva som helst av utstyr. Den er ikke større enn at det kan monteres skjult.

Det skal godt gjøres å gjemme den totalt, men i alle fall ikke midt i glaninga på en som har lyst til å forsyne seg. De er IP 67-tett, laget i UV-bestandig plast. Festes med skruer, popnagler, strips, lim, tape eller en nøkkelring.

Tick-en får strøm fra sitt eget lille batteri, som skal holde ett år. Når batteriet er i ferd med å tømmes får man beskjed om det gjennom appen.

Festes på utstyr som skal spores

Festes på bordsaga, kappsaga, verktøykassa, gardintrappa, muttertrekkeren, vinkelsliperen eller hva som helst annet, meld enheten inn i One Key-systemet. Og vips: Enheten er sporbar i systemet.

NB: Dette er ikke et fullblods GPS trackingsystem som gir en løpende oppdatering via satelitt. One Key-appen har løpende kontakt med utstyret så lenge det befinner seg innenfor 30 meters rekkevidde. Når appen mister kontakten med maskinen (enten en av One Key-maskinene over, eller hvasomhelst-en med montert tick), så registrerer den tid og posisjon.

Sist observerte posisjon

Da kan du i appen se på et kart hvor enheten sist ble sett av appen.

Hvis en enhet ikke er å finne der lenger, så kan du melde den savnet i appen. Da trår varslingssystemet i kraft, og alle telefoner med One Key-appen installert vil få beskjed hvis de kommer innenfor 30 meters rekkevidde for en savnet One Key-maskin eller utstyr som har en slik tick montert og registrert.

Ikke billig – men kan være lønnsomt

Tick-en er ikke billig. I Milwaukees kvartalsavis er den priset til 290 kr pr stk ved individuelt kjøp. Diverse pakkeløsninger senker stykkprisen. Feks 10 stk for 2250 eller 50 stk for 9850. Da koster brikkene rett under 200 kr pr stk.

Er det dyrt eller billig? Det komme vel an på. I det øyeblikket One Key-systemet kan spore opp én kostbar krympepistol, verktøykasse eller hvasomhelst, så har du dekket inn en ganske stor pakke med sånne ticks… For ikke å snakke om hvis hele servicebilen blir stjålet, og kan finnes igjen via en savnet-melding.

Omfattende og nyttig

One Key fremstår pr nå som et omfattende og allmennyttig system. Uten å ha prøvd det greier jeg ikke å danne meg noen oppfatning om hvor nyttig det eventuelt er å kunne stille inn maskinen via appen på telefonen. Men sporing og savnetmelding er det lettere å se nytten av.

Hadde jeg vært verktøyansvarlig i en bedrift, så hadde jeg satt i gang med testing asap.

(Oppdatering, 21. august 2018) Markedet for små, enkle sporingsystemer består nå av mange aktører og tilbud:

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

2 kommentarer

  1. Reportasjen sier: “Hvis en enhet ikke er å finne der lenger, så kan du melde den savnet i appen. Da trår varslingssystemet i kraft, og alle telefoner med One Key-appen installert vil få beskjed hvis de kommer innenfor 30 meters rekkevidde for en savnet One Key-maskin eller utstyr som har en slik tick montert og registrert.”
    Og telefonen må selvsagt ha gps og blåtann på for at du skal få ny posisjon mao… Da det ifølge appstore og play ikke er en mye nedlastet app, er det liten sjanse for å finne igjen det som blir stjålet. Men hvor den ble gjenglemt er jo en fin funksjon, men gps og blåtann må jo være på for å bekrefte dette også..
    Men for all del, det er en begynnelse.

    1. Takk for innspillet. Kritiske innvendinger er bra. Jo, man må nesten ha appen installert, og aktivert teknologien som gjør at telefonen er “åpen” for kontakt med systemet. Så lenge ingen har det, er systemet hjelpeløst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)